Aproximativ un deceniu cercetatorii de la Universitatea din Wageningen si de la Institutul National pentru Sanatatea Publica si Mediul Inconjurator din Olanda s-au straduit sa demonstreze legatura dintre culoarea fructelor si legumelor si... riscul unui accident vascular cerebral. In acest sudiu au fost inclusi peste 20.000 de adulti, cu varsta medie de 41 de ani. Nici una dintre aceste persoane nu suferea de o boala cardiovasculara si nu avea antecedente de acest tip.
Autorii studiului au impartit fructele si legumele in patru grupe:
● verde: varza, spanacul, salatele...
● portocaliu galben: morcovii, citricele...
● rosu si violet: tomatele, sfecla, varza rosie...
● alb: perele, merele, bananele, conopida, castravetii etc.
In cei zece ani cat a durat studiul, cercetatorii au inregistrat 233 de accidente vasculare. Ei nu au stabilit nici o legatura intre consumul de alimente din cele patru grupe "colorate". In schimb, ei au constat o diminuare substantiala de peste 50% a riscului de accident vascular cerebral la persoanele care au mancat constant mere si pere.
Potrivit profesorului Linda M. Oude Gripe, autorul principal al acestui studiu, fiecare portie zilnica de 25 grame din aceste fructe si legume cu miez alb contribuie la reducerea cu 9% a riscului unui accident vascular cerebral. Si pentru exemplificare: greutatea medie a unui mar este de 120 grame. De altfel, a facut inconjurul lumii si al vremurilor zicala: "Un mar pe zi alunga medicul". Dar iata ca, mai nou si mai concret, profesorul Oude Gripe confera marului o calitate exceptionala: alaturi de alte fructe si legume cu miezul alb, merele ne apara de accidentul vascular cerebral.
Atentie! Pentru a fi cu adevarat protejati de temutul accident vascular cerebral, considerat o urgenta medicala, specialistii ne recomanda sa adoptam un stil de viata armonios, fara excese alimentare, fara sedentarism, obezitate, tutun. Accident vascular cerebral se declanseaza cand un vas de sange (o artera) care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. In cateva minute, celulele nervoase din zona sunt afectate si ele pot muri rapid.
Citeste si Jurnalul
FOTO: hdphotos.org