- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Numărul deceselor provocate de rujeolă a ajuns la opt, iar Ministerul Sănătății, împreună cu experți în domeniu, a elaborat și a pus în practică un plan de măsuri privind limitarea extinderii epidemiei, precizează MS.
„Astăzi, 16 decembrie, Institutul Cantacuzino a informat că atât rezultatul testării probei de ser, cât și al fragmentului de pulmon sunt pozitive pentru rujeolă, în cazul copilului din județul Dolj. Astfel, numărul deceselor confirmate provocate de rujeolă ajunge la 8", arată MS, într-un comunicat.
Ministerul Sănătății, împreună cu experții Organizației Mondiale a Sănătății, ai Institutului Național de Sănătate Publică, ai Societății Naționale de Medicina Familiei și ai UNICEF, a elaborat și a pus în practică un plan de măsuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeolă, după ce numărul de îmbolnăviri a ajuns la 1.725 de cazuri.
Ce sfaturi dă românilor Ministerul Sănătății
Potrivit MS, prima măsură este coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la 9 luni, în conformitate cu prevederile internaționale privind acțiunile întreprinse în caz de epidemie și cu prevederile caracteristicilor produsului, deoarece principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează și copiii cu vârsta sub un an (rata incidenței este de 68,8/100.000). De aceea, copiii vaccinați mai devreme conform acestei prevederi vor fi apoi vaccinați conform Programului Național de Imunizare la vârsta de 12 luni și la cinci ani.
De asemenea, recomandarea experților OMS este de a realiza cât mai repede recuperarea copiilor din grupa de vârstă sub cinci ani care nu au nicio doză de vaccin și a copiilor din grupa de vârstă 5 — 9 ani care nu au două doze de vaccin ROR, conform Calendarului Național de Vaccinare.
"Pentru punerea în practică a acestor măsuri, medicii de familie au început catagrafierea copiilor eligibili între 9 luni și 9 ani complet nevaccinați cu ROR și pe cei cu vârsta între 5 și 9 ani care au o singura doză de vaccin. În plus, acolo unde este posibil, asistenții comunitari și mediatorii sanitari au început deja convocarea copiilor la cabinete. Stocurile de vaccin ROR sunt suficiente în acest moment, atât pentru vaccinările suplimentare, cât și pentru cele la termen. Astfel, la nivel național, sunt disponibile în jur de 300 de mii de doze de vaccin ROR", se arată în comunicat.
Conform celor mai noi date furnizate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în acest moment sunt confirmate cazuri în 32 de județe. Cele mai multe sunt în Arad (454), Mureș (238) și Timiș (240).
"Limitarea epidemiei de rujeolă nu se poate face decât cu ajutorul părinților care înțeleg responsabilitatea pe care o au în a-și proteja copiii împotriva acestei boli care îi poate ucide sau afecta pe viață. Vaccinul este singura armă eficientă cu care se poate lupta împotriva acestei boli grave. Ministerul Sănătății recomandă părinților să ia legătura cu medicii de familie ai copiilor pentru a se programa la vaccinare cât mai curând posibil. Medicii de familie și părinții care vor să afle informații corecte despre vaccin și vaccinare pot accesa pagina desprevaccin.ro", precizează MS.