Antena Căutare

Mituri legate de sănătate pe care nu trebuie să le crezi

Există o mulțime de mituri legate de sănătate pe care societatea le consideră adevărate deși nu au la baza o cercetare științifică care să adeverească acest lucru. Fie că sunt lucruri ce depind de  comportament, nutriție sau sport, miturile au condus oamenii să aibă concepții eronate.

Există o mulțime de mituri legate de sănătate pe care societatea le consideră adevărate deși nu au la baza o cercetare științifică care să adeverească acest lucru. Fie că sunt lucruri care depind de comportament, nutriție sau sport, miturile au condus oamenii să aibă concepții eronate.

Iată câteva dintre miturile medicale eronate:

1. Mâncarea încălzită în cuptorul cu microunde este periculoasă. FALS Microundele sunt electromagnetice, în niciun caz radioactive. Conform Harvard Medical School, microundele generează un câmp electromagnetic care agită moleculele din mâncare, proces ce duce la încălzirea lor. Este adevărat, totuși, că în urma încălzirii, mâncarea poate fi contaminată din cauza recipientului în care este ținută dar acest lucru poate fi evitat prin utilizarea unui recipient special pentru cuptorul cu microunde.

2. Temperaturile scăzute ne fac să răcim. FALS Pentru a putea răci omul trebuie să intre în contact cu un virus. Un studiu al cercetătorilor de la Yale a atestat faptul că vremea rece slăbește capacitatea de apărare a organismului, iar acest lucru favorizează infectarea cu un virus. Conceptul conform căruia expunerea la temperaturi scăzute ne face să răcim este total eronat, este nevoie de expunerea la un virus pentru a răci, nu doar statul afară în frig.

Articolul continuă după reclamă

3. Ne folosim doar 10% din creier. FALS Pe parcusul unei zile întregi omul folosește toată capacitatea creierului. Scanările efectuate asupra creierului arată că ne folosim în mod succesiv toate regiunile creierului, conform Scientific American Journal. Este adevărat că nu folosim toate părțile în același timp, dar pentru o simplă activitate utilizăm diferite părți ale creierului.

4. Mâncatul înainte de culcare îngrașă. FALS Nu este relevantă ora la care mâncăm deoarece surplusul de calorii este cel care îngrașă. Ceea ce contează în dieta noastră este gradul de activitate fizică și numărul de calorii consumate, conform unui studiu publicat de Obesity.

5. Ciocolata și mâncărurile prăjite duc la apariția acneei. FALS Acneea apare în momentul în care glandele de sub piele produc prea mult sebum. Dacă glandele produc sebum în exces și porii sunt blocați, pielea se irită. Acest proces nu are legătură cu consumul de ciocolată și de mâncăruri prăjite. Confuzia a apărut deoarece consumul acestor alimente era asociat cu adolescenții, predispuși la dezvoltarea acneei.

6. Zahărul îi face pe copii să fie hiperactivi. FALS Nu există nicio legătură între consumul de zahar și hiperactivitatea copiilor. Un studiu publicat în Journal of the American Medical Association afirmă că prezența zahărului în dieta copiilor nu afectează comportamentul acestora. Consumul de zahăr este așteptat să apară în condiții precum zilele de naștere sau ieșirile în parc. În aceste momente comportamentul hiperactiv al copilului poate fi datorat doar entuziasmului, dar părinții au tendința de a asocia greșit cauza și comportamentul.

7. Zahărul brun este mai sănătos decât zahărul alb. FALS Culoarea zahărului brun provine de la melasă, o componentă a sa. Conform Self Nutrition Data, melasa conține câteva vitamine și minerale, dar în cantități atât de mici încât diferența dintre zahărul cu melasă și cel fără este mult prea mică pentru a fi luată în considerare.

8. Consumul de morcovi îmbunătățește vederea nocturnă. FALS Morcovii sunt bogați în vitamina A, bună pentru sănătatea ochilor, dar consumul de morcovi nu ne poate oferi superputeri. Un consum prea mare de beta caroten, componenta morcovilor care este transformată în vitamina A, poate face pielea portocalie și, conform unui studiu publicat de American Journal of Epidemology, poate mări riscul de cancer pulmonar pentru unii oameni.

9. Privitul la televizor de la o distanță mică poate dăuna ochiilor. FALS Contrar mitului medical larg răspândit, dacă ne uităm la televizor de la distanțe mici nu ne stricăm vederea. Ochii pot obosi și pot apărea dureri de cap, dar acestea sunt doar efecte care apar în momentul utilizării în exces, fără a provoca daune pe termen lung.

Revine canicula! Iată cum trebuie să te îmbraci în ziele fierbinți!... O copilărie fără germeni ar putea declanșa leucemie, sugerează un om de știință...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x