Antena Căutare

Mituri despre alimente si diete

Sa luam, de pilda, afinele. Sunt considerate "superalimente", "superfructe", datorita nivelului lor foarte ridicat de antioxidanti - molecule despre care se spune ca ne protejeaza de cancer. Dar, in realitate, desi afinele domina lista alimentelor bogate in antioxidanti, acestea contin din plin doar un singur tip de antioxidant, antocianina, care se regaseste si in alte fructe, cum ar fi strugurii, in special cei rosii.

Exista insa si alimente cu continut mult mai mare de antioxidanti decat fructele, cum este ciocolata neagra. Inca un amanunt despre fructe: nu le tineti in frigider!

Specialistii din Oklahoma au constatat ca, de pilda, pepenele rosu tinut la tempe¬ratura camerei mai multe zile isi mareste cu 20% continutul de licopen si de betacaroten (ambii antioxi¬danti), iar bananele si piersicile sunt mai hranitoare daca sunt tinute la 20 de grade Celsius.

In privinta legumelor, nu toate isi pierd calitatile nutritive prin preparare. Este cazul morcovilor, care prin preparare elibereaza de trei ori mai mult betaca¬roten, antioxidantul care protejeaza pielea.

De asemenea, nu numai vegetalele colorate sunt bogate in vi¬tamine si substante nutritive, ci si cele albe, cum este varza alba, de pilda, care contine vitaminele A, B, C si K, calciu, fier si fibre, sau conopida, bogata in anti¬oxi¬danti, vitamina C si folati.

Articolul continuă după reclamă

Un alt mit spune ca alimentele degresate sau cu un continut redus de grasimi ne ajuta sa slabim. Si acesta este un mit. Fie ca este vorba de un baton cu cereale, de un iaurt sau de alte alimente procesate ce au pe eticheta indicatia unui continut "zero" sau minimum de grasimi, aceste produse contin in schimb mult zahar, carbohidrati si tot soiul de indulcitori sintetici care dau un continut caloric cat un aliment sau un meniu bogat in grasimi.

Specialistii sunt de parere ca, in loc sa ne mintim cu astfel de produse, mai bine am consuma o portie mai mica dintr-un produs gras, dar fara continut de zahar.

Despre oua se spune ca sunt daunatoare pentru ca au colesterol. Dar, in realitate, organismul nostru este cel care controleaza nivelul de colesterol, iar daca mancam unul sau doua oua fierte, organismul va sintetiza mai putin colesterol, pentru a contraba¬lansa "surplusul" adus din exterior. Colesterolul este pana la urma o chestiune de metabolism, dar nici nu trebuie exagerat cu consumul de alimente bogate in colesterol.


CAFEAUA BUNA SI CAFEAUA REA

Orice s-ar spune, cafeaua nu ne deshidrateaza. Poate sa ne faca sa mergem mai des la WC, mai ales pe cei care o beau ocazional.

Asupra organismului "veteranilor" nu are acelasi efect si, in plus, cafeaua face parte din consumul zilnic de fluide. In ceea ce priveste cafeaua fara cofeina, aceasta nu modifica sensibil nivelul energetic al organismului sau, cel mult, nu are nici un efect, pentru ca si acest tip de cafea contine aproximativ 5 miligrame de cofeina.

Specialistii de la Universitatea Northumbria explica in schimb ca un continut de cofeina sub 10 miligrame ii poate face pe unii consumatori mai somnorosi, reducandu-le si puterea de concentrare.


APA SI SLABITUL
Consumul a 2 litri de apa pe zi nu are "virtutiile" mult-laudate nici in privinta pierderii in greutate, nici in cea a detoxifierii organismului, nici in cea a imbunatatirii pielii. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca fiecare organism are nevoie de o cantitate "perso¬nalizata" de apa, iar setea este cel mai bun "indicator" al acesteia.

Un alt mit este legat de slabit. Unii nutritionisti recomanda mesele dese - pana la sase pe zi, dar in portii mici. Cercetarile au demonstrat ca persoanele care au mancat de doua sau trei ori pe zi portii normale si cele care au mancat putin si des (pana la sase mese pe zi) nu au slabit in mod diferit.

Singurul efect al mancatului des este ca senzatia de foame poate fi mai usor controlata, dar exista riscul ca mancand astfel sa ne alegem cu mai multe calorii.

Se mai spune ca, daca mananci seara sau noaptea, te ingrasi. Fals! Caloriile sunt calorii, indiferent in ce moment al zilei le ingeram, iar organismul le "arde" in acelasi ritm si ziua, si noaptea. Dar daca renuntam sa mai mancam seara sau sa mancam mult, asta ne ajuta cu adevarat sa slabim.

Citeste mai multe pe jurnalul.ro

10 modalitati rapide de a arde 100 de calorii... Apa termala, ideala pentru piele...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x