Un grup de cercetători belgieni a detectat particule de carbon negru în placenta unor femei însărcinate, expuse la poluarea atmosferică pe parcursul gravidităţii.
Studiul, condus de profesorul Tim Nawrot de la Universitatea Hasselt din Belgia, a cuprins un număr de 28 de gravide, care au fost monitorizate cu ajutorul unor aparate de imagistică de înaltă rezoluţie.
Experţii au detectat particule de carbon negru în placentele a cinci dintre aceste femei, care au născut prematur, în timp ce alte 23 au născut la finalul perioadei de gestaţie.
Nașteri premature sau greutate sub medie a nou-născuților
Carbonul negru este un factor poluator care rezulta din arderea incompletă a combustibililor fosili, a biocombustibililor şi a biomasei (lemn, gunoi de animale etc). Este cel mai puternic aerosol care contribuie la încălzirea climei. Se ştie că are efecte dăunătoare asupra sarcinii fiind corelat cu naşterile premature sau cu o greutate sub medie a nou-născuţilor.
Cercetătorii au subliniat că este nevoie de mai multe studii pentru a determina dacă acumularea de particule de carbon negru în ţesutul placentar poate ajunge la făt.
Ei au precizat însă că este obligatoriu să fie înţelese aceste riscuri pentru a spori atenţia asupra femeilor însărcinate care trăiesc în zonele cu poluare accentuată
Programul “Medici pentru România”, schimbarea așteptată de toți!... Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci mămăligă! E ca și când ai lua un pumn de pastile!...