Solutie salvatoare pentru diabetici
Includerea tehnicii de creare a venelor in laborator in practica medicala curenta este cu atat mai importanta, cu cat diabetul a atins proportiile unei pandemii. Statisticile privind incidenta diabetului sunt sumbre. Numarul bolnavilor de diabet s-a dublat la nivel mondial din 1980, ajungand in prezent la aproape 350 de milioane de persoane afectate de aceasta boala, scrie publicatia britanica The Lancet.
Diabetul, o tulburare a metabolismului manifestata prin cresterea nivelului de glicemie in sange, duce la aparitia unor complicatii grave: boli cardiovasculare, insuficienta renala, afectiuni neurologice, oftalmologice. Din cauza insuficientei renale, pacientii cu diabet devin dependenti de dializa, tehnica vizand compensarea functiei rinichilor cu ajutorul unui aparat. Mai exact, sangele pacientului cu insuficienta renala este filtrat cu ajutorul aparatului de dializa. Din cauza procedurilor frecvente de dializa, venele pacientilor se distrug.
In prezent, singura metoda care vine in ajutorul acestor pacienti aflati in pericol de a nu mai putea face dializa din cauza distrugerii venelor este montarea unor proteze din plastic numite shunt-uri. Acestea au insa dezavantaje: nu sunt tolerate de toti pacientii, pot fi folosite pe o perioada limitata, sunt costisitoare. Iata de ce crearea venelor in laborator reprezinta o solutie salvatoare pentru pacientii dializati.
Implanturi
Cei trei pacienti dializati din Polonia care au primit noile vase de sange create in laborator fac parte dintr-o serie de cercetari efectuate la nivel mondial. Implanturile de vene in cazul celor trei polonezi au fost efectuate in urma cu opt luni. Medicii care au realizat aceste operatii in premiera sustin ca vasele sunt functionale si in prezent.
"Aceste rezultate sunt extraordinare, deoarece distrugerea vaselor de sange din cauza dializei constituie o uriasa problema de sanatate", considera doctorul Robert Harrington de la Duke University, specialist in chirurgie vasculara si unul dintre coordonatorii cercetarilor privind obtinerea in vitro de vase sangvine. Studiile sunt conduse de compania Cytograft Tissue Engineering Inc. din San Francisco si se desfasoara la nivel mondial in SUA, Europa si America de Sud.
In cazul studiului efectuat in Polonia, medicii au prelevat esantioane de piele de la nivelul mainilor pacientilor, au izolat celule epiteliale si le-au cultivat in laborator. In acest fel, medicii au obtinut tesuturi vii pe care le-au rulat astfel incat sa ia forma unor vase de sange. Aceste vene create in laborator au fost implantate celor trei pacienti diabetici dependenti de dializa. Pana in prezent, vasele de sange au fost foarte bine tolerate de sistemul imunitar al pacientilor. Acestora nu li s-au administrat medicamente pentru prevenirea respingerii tesuturilor implantate, tocmai pentru ca acestea au fost create din propriile celule ale pacientilor.
Avantaje
Venele obtinute in vitro din celule ale pielii sunt bine tolerate de pacienti si nu contin materiale artificiale, spre deosebire de protezele din plastic utilizate in prezent pentru inlocuirea vaselor distruse din cauza dializei.
"Milioane de pacienti nevoiti sa faca dializa ar putea beneficia de aceasta noua tehnica medicala. De asemenea, pacientii care ajung sa-si piarda membrele din cauza insuficientei circulatorii ar putea fi salvati daca li s-ar implanta vase de sange obtinute in laborator. Aceste vase ar putea fi utilizate si in cazul pacientilor supusi operatiilor de bypass coronarian in locul venelor prelevate de la acestia", a explicat Todd McAllister de la Cytograft Tissue Engineering.
Citeste si jurnalul.ro!
Foto: britannica.com