Populatia nu stie bine cum este cu durerea si, spre exemplu, de multe ori face greseala spunand "ma doare ficatul" sau, tot in necunostinta de cauza, oamenii se vaita ca le-a coborat raceala in piept - ca simt o durere in plamani.
In realitate, nici ficatul, in cele mai multe cazuri, nu doare, si nici plamanii nu au cum sa doara. Si asta pentru ca ficatul nu este brazdat de retele de nervi care sa declanseze durerea, nervii existand in invelisul ficatului.
In acelasi fel este construit si plamanul. Tesuturile plamanului nu sunt prevazute cu nervi, deci plamanul nu doare. Pe om il doare pleura, adica pielita ce inveleste plamanul.
Ca atare, filetele de nervi sunt in jurul organelor si atunci cand omul simte durerea e semn ca boala a depasit organul si preseaza pe reteaua de nervi din exteriorul organelor.
Sa ne reintoarcem la ficat. Viclenia bolilor ficatului este ca lanseaza semnale neclare si ca principalul simptom al suferintei hepatice este oboseala: oboseala nejustificata de excesul de munca, astenia, lipsa de randament la munca, somnolenta si, asa cum zice romanul, starea numita curent "ma trage la pat".
Daca aceasta oboseala persista mai mult de 5-7 zile, omul trebuie sa-si ia concediu si sa se vitaminizeze. Daca oboseala fara rost nu trece nici asa, depasind alte 5-7 zile, inseamna ca nu o suprasolicitare a fost de vina ci, omul trebuie sa se duca la medic, fiindca a intervenit o neregula, probabil la ficat.
Daca urina este inchisa la culoare, semanand cu berea, iarasi suna alarma de la ficat. Daca ochii devin galbeni, e semn de icter, semn de dezastru in ficat. Daca apar si varsaturile, situatia s-a agravat. Medicul trebuie sa faca analize mai detaliate de la transaminaze, care pot fi crescute, pana la alte teste.
In prezent, la un bolnav cu virus B exista doi bolnavi cu virus C si opt oameni care au grasimi multe in sange, adica dislipidemie. Analizele mai releva faptul ca din 100 de oameni cu ficatul gras, 20 se afla in faza de steatohepatita, adica incarcarea cu grasime si inflamatii ale tesutului hepatic.
Iar din acesti 100 de oameni cu ficat gras, 3-4 au chiar fibroza, adica inflamatia cea mai grava, care inseamna usa deschisa spre ciroza.
Ca atare, oamenii trebuie sa-si schimbe grabnic modul de viata, sa imputineze caloriile, grasimile si dulciurile din meniu si sa faca mai multa miscare. In paralel, medicii vor stabili daca se trece si la recomandarea unor medicamente, plus controale periodice.
Citeste jurnalul.ro