Această metodă presupune aplicarea unor ace mici în anumite puncte ale corpului, care se crede că vor “corecta” dezechilibrele de energie responsabile de cauzarea simptomelor, cum ar fi durerea și greața.
Conform principiilor acupuncturii, această practică ar putea fi folosită pentru tratarea multor boli, precum alergiile sau artrită reumatoidă. Cu toate acestea, în prezent, principalele indicații sunt pentru tratamentul durerii, în boli precum osteoartrita și lombalgia, precum și greața și vărsăturile în cazurile de chimioterapie și după intervenții chirurgicale. Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru ca acupunctura să poată fi recomandată în alte situații. Ce putem spune cu siguranță, pentru persoanele care doresc să apeleze la acupunctură este că aceasta trebuie să fie efectuată întotdeauna de profesioniști instruiți și sub îndrumarea unui medic, precum medicii de la https://www.acupuncturabucuresti.ro/.
Acupunctura este în general indicată pentru a completa tratamentul următoarelor situații: dureri de spate, dureri dentare după intervenții chirurgicale, osteoartrita, dureri de genunchi, greață și vărsături în urma chimioterapiei sau postoperator, dureri de gât, fibromialgie, migrenă. În plus, este posibil ca acupunctura să aibă beneficii în tratamentul unor boli precum alergiile, artrita reumatoidă, anxietatea, depresia și obezitatea și poate fi folosită și pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat.
Acupunctura este de mai multe feluri. Principalele tipuri de acupunctură sunt:
1. Acupunctura tradițională
Acupunctura tradițională este cea mai comună și de obicei implică introducerea cu atenție a acelor subțiri din oțel inoxidabil în anumite puncte ale pielii în timp ce persoana este întinsă și relaxată. Acele sunt de obicei lăsate timp de aproximativ 10 până la 20 de minute și apoi scoase. Acest tip de acupunctură este practicat și la Clinica Acupunctură București. Totul se va face de către medici specialiști precum Dr. Corneliu Moldovan și Dr. Radu Monica. Ambii sunt medicii specialiști (în oncologie și medicină de familie), dar și cu competențe în acupunctură. Asta înseamnă că pacientul va fi consultat și tratat de un medic în adevăratul sens al cuvântului.
2. Acupunctura urechii
Acupunctura auriculară, cunoscută și sub denumirea de auriculoterapie, constă în aplicarea diferitelor tipuri de ace subțiri în anumite puncte ale urechii și, uneori, pot fi folosite și semințe de muștar.
3. Acupunctura scalpului
Numită și acupunctură capului, acupunctura scalpului este o tehnică de acupunctură în care se aplică ace pe anumite zone ale capului, care variază în funcție de anatomia și funcționarea creierului. Aceste zone nu sunt direct legate de punctele de acupunctură tradiționale utilizate în mod obișnuit.
4. Terapie cu ventuze
Terapia cu ventuze, cunoscută și sub denumirea de cupping, este o formă de acupunctură care constă în aplicarea unor căni mici în anumite puncte ale pielii provocând presiune negativă, care se poate face prin aspirație sau aplicarea căldurii.
5. Moxibustie
Moxibustia este o tehnică de acupunctură care folosește căldură pentru a stimula anumite puncte de pe piele. Acest stimul este de obicei efectuat folosind un bețișor înfășurat în jurul ierburilor speciale care sunt arse, cum ar fi arnica.
6. Electroacupunctură
Electroacupunctură este un tip de acupunctură în care un dispozitiv este utilizat pentru a aplică un stimul electric unor ace subțiri utilizate în mod tradițional în acupunctură, care sunt plasate în anumite puncte ale pielii.
În ce constă acupunctura, mai exact?
Acupunctura tradițională implică utilizarea unor ace foarte fine, de unică folosință, de lungimi și lățimi diferite, pentru aplicare în diferite puncte ale pielii, în funcție de simptomele, bolile și problemele de sănătate ale unei persoane. Procedurile sunt efectuate de un acupuncturist, care poate fi medic, kinetoterapeut sau ergoterapeut și nu necesită anestezie, întrucât acele sunt extrem de fine, iar aplicarea se realizează folosind tehnici precise. Cum spuneam mai sus, la Clinica Acupunctură București, ședințele vor fi conduse de medici specialiști. În timpul tratamentului, persoana respectivă trebuie să stea întinsă aproximativ 20 până la 40 de minute, în funcție de tipul de acupunctură și indicația medicului, iar la sfârșitul aplicării, acele sunt îndepărtate. În general, locul în care au fost introduse nu este dureros.
Ce sunt punctele de acupunctură
Punctele de acupunctură, cunoscute sub denumirea de meridiane, sunt locurile exacte unde se aplică acele, astfel încât excesul de energie este eliberat sau fluxul acesteia să fie redus, restabilind echilibrul și astfel ameliorând simptome precum durerea și greață.
Conform medicinei tradiționale chineze, există 12 meridiane care sunt legate de diferite organe precum plămânul, splina, intestinul, vezica urinară și vezica biliară. Cu toate acestea, unele părți ale corpului, cum ar fi picioarele și urechile, au mai multe puncte, care pot fi, de asemenea, stimulate cu ace pentru a calma durerea și anumite simptome specifice.
Pentru cine este această practică
Oricine poate apela la acupunctură, chiar și persoanele care nu au nicio boală sau simptome, deoarece această tehnică poate fi folosită doar pentru a îmbunătăți starea de bine. În plus, acupunctura poate fi făcută și copiilor și femeilor însărcinate, în principal pentru a atenua greața de sarcină și răul de mișcare. Desigur, în anumite cazuri, trebuie să aveți mici precauții!
Riscuri posibile
Acupunctura este o tehnică sigură, cu puține riscuri. Cu toate acestea, este important ca persoanele care folosesc anticoagulante sau cu simptome precum umflare, sângerare sau vânătăi, să consulte un medic înainte de a apela la această procedura, din cauza riscului de sângerare. De asemenea, se recomandă ca persoanele cu neutropenie și afecțiuni ale pielii, cum ar fi alergii și infecții, să evite să facă acupunctură din cauza riscului de infecții mai grave. Totuși, în cazul bolilor febrile, cum ar fi gripa sau răceala, acupunctura trebuie, de asemenea, evitată până când simptomele se ameliorează.
Atunci când apelezi acupunctură, este important să alegi un profesionist calificat și clinici certificate, precum Clinica Acupunctură București, pentru a elimina riscul de a contracta boli, precum hepatită și HIV din alte locații dubioase sau neautorizate.
(P) Importanța luminii naturale în interiorul locuinței și cum se poate asigura cu ajutorul jaluzelelor... (P) Beneficiile laptelui de măgăriță pentru frumusețe și sănătate...