Antena Căutare

(P) Importanța ecografiilor recomandate în timpul sarcinii

Pe parcursul lunilor de sarcină, medicul ginecolog recomandă o serie de investigații ce pot oferi în timp real informații prețioase, privind starea de sănătate a fătului. În acest sens, un exemplu concret este ecografia obstetricală, o metodă neinvazivă pentru organismul uman, ce are, însă, un rol esențial în diagnosticare. 

Specialiștii explică câte ecografii sunt necesare în sarcină, dar și care este importanța lor

sursa foto: Shutterstock

Această evaluare specifică zonei de medicina materno-fetala se poate repeta de mai multe ori, în funcție de aprecierea medicului specialist față de evoluția sarcinii. Despre importanța ecografiilor de acest tip în timpul maternității discutăm împreună în rândurile de mai jos:

De ce este importantă ecografia în lunile de sarcină?

Unul dintre principalele obiective ale realizării unei ecografii obstetricale este diagnosticarea și confirmarea prezenței sarcinii în cavitatea uterină (sarcină intrauterină).

În timpul acesteia, se poate observa și masura sacul gestațional, chiar la o vârstă a sarcinii de 4-5 săptămâni, în timp ce embrionul poate fi observat începând cu săptămânile 5-6.

Ecografia obstetricală reprezintă un instrument vital pentru medicina MF, mai ales în contextul în care tehnologia a favorizat dezvoltarea cadrului în care se realizează această metodă de diagnosticare.

În prezent, medicina materno-fetală include și evaluări de imagistică 4D, ce pot analiza nu doar caracteristicile morfologice ale organismului, ci și cele funcționale. Mai mult decât atât, ecografiile 4D permit vizualizarea în mișcare a fătului, comparativ cu ecografile obstetricale 2D.

Viitoarele mămici trebuie să știe că ecografiile durează aproximativ 30 - 45 de minute, sunt simplu de realizat, nedureroase și nu au niciun efect advers asupra mamei sau fătului.

Pentru mai multe informații, privind modul în care ducurge un astfel de examen imagistic, recomandăm o discuție în prealabil cu medicul specialist.

Câte ecografii se realizează în lunile de sarcină?

În cazul femeilor însărcinate, se recomandă realizarea următoarelor ecografii obstetricale:

Ecografia de viabilitate

Este indicat ca această primă ecografie să se efectueze după obținerea unui test de sarcină pozitiv, având rolul de a stabili poziționarea sarcinii și numărul de embrioni, dar și pentru a se observa dacă există activitate cardiacă.

Ecografia de viabilitate durează aproximativ 10 minute. De cele mai multe ori, această evaluare implică și realizarea unei ecografii transvaginale, la aceeasi vârstă de sarcină.

Ecografia de datare a sarcinii + Screening pentru anomalii cromozomiale

Această evaluare combinată se realizează între 11 și 13 săptămâni și 6 zile, având ca obiective: (1) datarea sarcinii în funcție de lungimea bebelușului; (2) evaluarea calculului de risc pentru sindromul Down, sindromul Edwards, sindromul Patau.

Morfolgia fetală de trimestru II

Morfologia fetală este o ecografie detaliată, cu o durată de aproximativ 40 de minute, medicul specialist evaluază toate organele bebelușului, creșterea fetală și placenta. În cadrul acestei examinari imagistice se poate afla și sexul bebelușului, dar și alte posibile malformații fetale.

Doctorul evaluează în detaliu creierul, inima, plămânii, rinichii și oasele bebelușului. Majoritatea bebelușilor se dezvoltă normal, însă există și riscul de depistare a unor malformații grave (letale) sau mai puțin grave.

Evaluarea ecografică în trimestrul III

Se recomandă realizarea în jurul săptămânii 32 de sarcină. Cele mai frecvente patologii caracteristice trimestrului III, ce pot fi detectate cu ajutorul ecografiei obstetricale, sunt restricția de creștere intrauterină și macrosomia fetală. Așadar, principalul obiectiv al evaluării ecografice este evaluarea greutății fetale și a stării de bine a fătului. ‘

Ecografia în momentul nașterii

O ecografie poate fi realizată și în momentul nașterii, pentru a se evalua poziția fătului și a cordonului ombilical, astfel încât să se stabilească dacă este oportună (sau nu) nașterea prin cezariană, pentru a se evita eventualele complicații.

Pentru și mai multe informații relevante pentru o viitoare mamică, privind importanța ecografiilor în lunile de sarcină și regularitatea cu care aceste examene de medicină MF se realizează, recomandăm discuția cu un medic specialist.


(P) Cum scapi de astenia de primăvară?...
Culoarea spirituală, divină și vindecătoare pentru fiecare zodie. Ce spun specialiștii
Dacă vrei să afli care este culoarea spirituală, divină și vindecătoare pentru fiecare...
Horoscopul zilei de 3 iunie 2023. Gemenii au așteptări de la viitorul lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 3 iunie 2023 spune că nativii din zodia Gemenilor au așteptări mari de la...
Parteneri
Motivul pentru care credem în horoscop. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x