Citește în continuare și află cum poți preveni apariția amenoreei!
Menține o greutate corporală sănătoasă!
Obezitatea, localizarea țesutului adipos în jumătatea superioară a corpului și masa musculară influențează funcția reproductivă și fertilitatea feminină. Prezența țesutului adipos în exces a fost asociată cu creșterea secreției de insulină și a nivelului de hormoni androgeni, aceste modificări conducând consecutiv la afectarea funcției ovariene. Astfel, s-a observat că femeile obeze diagnosticate cu amenoree tind să aibă o concentrație mai mare de hormoni androgeni.
Totuși, amenoreea poate apărea și în contextul unei greutăți corporale prea scăzute. Reducerea excesivă a greutății corporale influențează nivelurile hormonale și efectele hormonilor în organism, având efecte inclusiv asupra funcției ovulatorii. De exemplu, amenoreea poate fi întâlnită la pacientele cu tulburări de alimentație (de exemplu anorexie sau bulimie) ca urmare a modificărilor hormonale declanșate de aceste afecțiuni.
Dacă te confrunți cu fluctuații de greutate și ești îngrijorată cu privire la riscul de amenoree, discută cu medicul tău și află mai multe despre tipurile de amenoree și impactul greutății asupra apariției acestei afecțiuni!
Învață să gestionezi stresul!
Lipsa ovulației ca urmare a stresului reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale amenoreei secundare. Activitatea fizică excesivă, stările emoționale extreme, afecțiunile cronice și tulburările de alimentație pot fi factori stresori importanți pentru organism. Pentru a face față stresului fizic, emoțional sau stresului provenit din mediu, organismul începe să aloce resursele de energie pentru supraviețuire, acest proces funcțional de adaptare având un impact negativ asupra funcției de reproducere.
Încearcă să acorzi atenție nevoilor organismului tău și să îi oferi pauze regulate pentru a se reface, atât după activitățile fizice intense, cât și în perioadele de stres psihic și emoțional.
Mergi regulat la medic!
Amenoreea poate apărea în cadrul unor afecțiuni care provoacă dezechilibre hormonale sau care sunt asociate cu diferite anomalii structurale ale organelor reproductive. Printre acestea se numără:
- sindromul ovarelor polichistice;
- tumori ale glandei pituitare;
- funcționarea defectuoasă a glandei tiroide (hipertiroidism sau hipotiroidism);
- instalarea prematură a menopauzei;
- prezența cicatricilor la nivelul uterului;
- anomalii structurale ale vaginului (de exemplu prezența unei membrane care nu permite trecerea fluxului de sânge;
- tumori ale ovarelor;
- sindromul cushing.
Vizitele regulate la medic pentru evaluarea sănătății pot descoperi din timp afecțiunile asociate cu apariția amenoreei. Astfel, tratarea timpurie și eficientă a acestora poate preveni apariția amenoreei.
În concluzie, amenoreea poate apărea ca urmare a unor alte afecțiuni medicale sau poate fi declanșată de factori ce țin de stilul de viață, cum ar fi alimentația sau stresul. Încearcă să adopți un stil de viață cât mai echilibrat, care să includă o alimentație cât mai nutritivă și perioade de odihnă corespunzătoare pentru refacerea organismului, acordând atenție în același timp importanței vizitelor regulate la medic.
(P) Cum revoluționează tehnologia avansată experiența pacienților în cabinetele stomatologice? De la aparat dentar la im... (P) Ce sunt anticorpii IgG și care este rolul lor...