Antena Căutare

Pacate alimentare care ne imbatranesc inainte de vreme

O regula simpla, arhicunoscuta, este aceea ca hrana noastra cea de toate zilele conteaza mai mult decat orice medicament. Pornind de la acesta, exista unele diete care ne grabesc imbatranirea organismului. Specialistii americani ne fac cunoscute cateva dintre cele mai frecvente „pacate” alimentare care ne grabesc imbatranirea.

Primul este consumul de alimente procesate. De regula, aceste alimente sunt foarte bogate in calorii, dar sarace in substante nutritive esentiale, ca vitamina B12 si acizii grasi Omega-3. Alimentele procesate si ambalate contin de obicei sare in exces, care duce la aparitia tensiunii arteriale si dauneaza vaselor de sange, dar nu contin suficient potasiu, care reduce nivelul tensiunii arteriale, cotracarand astfel efectul clorurii de sodiu din sarea de bucatarie.

Pericolul insuficientei de potasiu in organism este si mai mare cand rinichii incep procesul de eliminare a clorurii de sodiu, acest proces facand organismul sa piarda si mai mult potasiu, explica David Katz, directorul Prevention Research Center al Universitatii Yale, citat de Daily Mail. Pentru a preveni aceste dezechilibre nu trebuie sa consumam mai mult de 1.500 de miligrame de sare pe zi si sa consumam pana la 5-7 portii de fructe si legume.

O alta greseala este consumul redus sau chiar eliminarea din alimentatie a proteinelor animale. Este greseala tipica a „vegetarienilor".
Lipsa proteinelor animale accelereaza procesul de imbatranitre. Vitamina B12 este cea care lipseste dintr-o asemenea dieta si este esentiala pentru metabolism si producerea de energie, precum si pentru sanatatea creierului si a sistemului nervos. Carentele de vitamina B12 pot fi provocate si de consumul frecvent de medicamente contra hiperaciditatii gastrice, care ingreuneaza absorbtia Vitaminei B12 in organism. Un supliment alimentar zilnic trebuie sa contina o concentratie intre 500 si 1.000 de miligrame de B12.

O alta eroare pe care o fac unii dintre noi este aceea ca evita cu indarjire sa ia orice supliment medicamentos atunci cand acesta chiar este necesar pentru organism, bazandu-se exclusiv pe hrana.
Magneziul si cuprul sunt, de asemenea, substante esentiale pentru organism, care ne ajuta sa prevenim si sa combatem bolile articulatiilor si durerile provocate de acestea. Magneziul si cuprul sunt esentiale pentru cartilaje si pentru flexibilitatea articulatiilor. Intre sursele naturale de asemenea nutrienti se numara nucile, carnea de vita si spanacul. Ca suplimente alimentare sunt necesare zilnic 2 mg de cupru si 5 miligrame de magneziu.

Pentru a ne mentine si tineretea si sanatatea creierului cel mai indicat este sa mancam peste si grasimi sanatoase, ca uleiul de masline, de pilda, ce sunt surse bogate in acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6. Acesti acizi previn perderea memoriei, dar esentiala in eficienta acestor acizi este mentinerea echilibrului intre omega-3 si omega-6. De regula, in retetele suplimentelor alimentare zilnice de acest fel, fie lichide, fie in capsule, echilibrul celor doi acizi este realizat „ca la carte".

Citeste si Jurnalul

FOTO: Hepta

Invata cum sa te descurci cu poftele tale!... VIDEO! A aparut volumul 3 al colectiei "Si noi ce mai mancam?", numai cu Gazeta Sporturilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x