Acesti antioxidanti naturali gasiti in fructele, legumele si ierburile de culoare rosie, oranj si verde inchis contribuie la protejarea celulelor de la degradarea cauzata de asa-zisii radicali liberi care, la randul lor, ne afecteaza negativ materialul genetic, ADN-ul. Daca organismul este incapabil sa repare aceasta "defectiune", in el va aparea o celula anormala sau o celula cancerigena, explica dr Nalini Chilkov, pentru publicatia online huffingtonpost.com. Dintre cele peste 600 de carotenoide cunoscute pana in prezent, aproximativ 50 sunt denumite substante nutritive "pro-vitamina A", deoarece ele ofera organismului suplimentul necesar de vitamina A.
De aceea, ele sunt recomandate pentru buna functionare a organismului, dar si pentru mentinerea si cresterea imunitatii, deoarece carotenoidele si vitamina A au capacitatea de a lupta cu virusii gripali si infectiosi, au abilitatea de a imbunatati functionarea celulelor din sange care ajuta sistemul imunitar sa lupte cu infectiile si cancerul si contribuie la sanatatea tractului digestiv (gura, esofag, stomac, intestine), a tractului respirator (nas, sinusuri, trahee si plamani), precum si a pielii. Ele asigura prima linie de defensiva impotriva bolilor infectioase date de bacterii, virusi si fungi.
Pentru a ajuta celulele sa comunice intre ele - un proces natural intr-un corp sanatos - carotenoidele si vitamina A joaca un rol hotarator. Cand celulele se imbolnavesc, se opresc din crestere sau raman la stadiul de celule "primitive" ori atunci cand comunicarea dintre ele devine deficitara, in organism pot creste tumori canceroase. Cele doua elemente sunt recomandate si pentru rolul pe care il joaca in fertilitate si sistemul ovarian, in sistemul osos, in aparatul vederii.
In consecinta, specialistii ne sfatuiesc sa consumam la fiecare masa intre doua si patru fructe, legume si ierburi (inclusiv condimente) bogate in carotenoide. Oferta mamei natura este cat se poate de generoasa - morcovi, spanac, broccoli, napi, sfecla mangold, gogosari rosii si galbeni, ardei iute, verdeturi, sparanghel, dovlecei verde inchis, cartofi dulci, rosii, laptuci rosii si verzi, busuioc, oregano, rozmarin, menta, tarhon, coriandru, salvie; piersici, caise, pepene galben, mango, guava, papaya, pepene rosu, grapefruit, curmale, tumeric, sofran, scortisoara, nasturei.
Citeste si Jurnalul
FOTO: allaboutyou.com