Uleiul de masline este unul dintre cele mai utilizate uleiuri din intreaga lume si este considerat si unul dintre cele mai sanatoase. Dar, din pacate, este si unul dintre cele mai contrafacute uleiuri.O examinare a calitatii uleiului de masline din comert a scos la iveala faptul ca cele mai folosite sapte marci de ulei din occident erau diluate cu uleiuri mai ieftine, cum ar fi cel de floarea soarelui sau rapita, pentru a obtine profituri mai mari - dar cu pretul sanatatii noastre. Aceste uleiuri de mai proasta calitate pot avea mai multe efecte secundare si pot fi modificate genetic sau contaminate cu pesticide.
În 2008 peste 400 de politisti italieni au participat la o operatiune de amploare denumita “Operatiunea Uleiului auriu”. Acestia au inchis 85 de fabrici de ulei care adaugau clorofila in ulei de floarea soarelui si rapita si il vindeau ca "ulei de masline extra virgin". Uleiul era amestecat, parfumat, colorat si i se adaugau arome inainte de a fi vandut producatorului ca extra virgin.
Dupa acest caz, si Australia a investigat producatorii de ulei de masline si a descoperit ca niciunul dintre produsele lor nu erau pure. Nu au mai emis niciun certificat de producator in anul respectiv. Acestea, precum si alte cazuri de inselaciune au determinat Universitatea din California sa desfasoare studii asupra a 124 marci de ulei de masline extra virgin de import. Din pacate, au descoperit ca peste 70% dintre mostre au picat testul.
Cum putem testa daca uleiul de masline este de calitate
O metoda prin care ne putem proteja de uleiul de masline "fals" este evitarea uleiului "light". Uleiurile din California, Australia si Spania par sa fie mai putin contrafacute decat uleiurile italienesti, insa cele mai sigure sunt uleiurile certificate de Consiliul International al Uleiului de Masline. E bine sa ne informam inainte de a cumpara si, cand gasim o firma de incredere, sa achizitionam cantitati mici.
Puritatea uleiului de masline se poate verifica usor acasa.
Se pune sticla in frigider aproximativ 30 de minute si se verifica daca uleiul incepe sa se solidifice. Daca se intampla acest lucru, inseamna ca uleiul contine exact ceea ce ar trebui sa contina, adica grasimi monosaturate. Daca ramane lichid, insa, inseamna ca este diluat cu uleiuri mai ieftine. Nu este un test perfect, insa poate ajuta cand nu esti sigur de calitatea uleiului ales.
Un alt test ar fi cel cu flacara. Uleiul natural de masline este capabil sa mentina o flacara aprinsa pentru ceva timp. Incercati cu o candela sau chiar o lampa.
Pretul este de asemenea un element care face diferenta dintre un ulei fals si unul autentic. O sticla de ulei presat la rece, necontrafacut nu ar putea sa coste mai putin de 40 de lei/500 ml
Ambalajul. Uleiul este extreme de sensibil la lumina, asa ca un ulei de calitate va veni intr-un ambalaj de sticla inchisa la culoare ori tabla.
Data de expirare. Pentru ca uleiul este stors din masline, cu cat data de expirare este mai mica , cu atat produsul este mai bun.
Aciditatea. Urmariti pe eticheta aciditatea uleiul. Aceasta nu trebuie sa fie mai mare de 0,8.
Acreditari. Pentru uleiul din Italia, puteti verifica daca are acreditarile PDO (Protected Designation of Origin) sau PGI (Protected Geographical Indication). Acestea atesta calitatea uleiului.
Sursa: viataverdeviu
Medicii trag un semnal de alarmă! Pastilele care bagă românii în spital. Sunt tot mai mulți. Avertismentul medicilor: po... DIETA CU CASTRAVEȚI! Otilia era atât de grasă, încât până și mama ei i-a spus se simte stânjenită alături de ea pe strad...