La om, cele mai bune exemple de relicve evolutive sunt apendicele, molarii de minte, amigdalele, aspectul granular de „piele de găină” şi mameloanele la bărbaţi. Dacă în trecut aceste segmente corporale sau caracteristici fiziologice jucau un rol crucial pentru supravieţuire iar astăzi ele sunt complet inutile.
Potrivit secretele.com, unii oameni mai au însă o astfel de relicvă evolutivă, şi anume un muşchi vestigial denumit palmaris longus.
Pentru a verifică dacă te numeri printre cei care mai au încă acest muşchi ieşit din uz, sprijină-ţi braţul pe o suprafaţă plană cu palmă îndreptată în sus. Lipeşte-ţi degetul mare de cel mic şi ridică uşor palmă în sus din încheietura, aşa cum este ilustrat în materialul video de mai jos. Creastă vizibilă este un tendon care se ataşează la muşchiul vestigial menţionat, care poate lipsi de la un singur braţ sau de la ambele braţe la aproximativ 10-15% din populaţie.
Nici proeminentă, nici absenţa acestui muşchi al mâinii nu sunt nici pe departe vreun motiv de îngrijorare. De fapt, nu are niciun rol, iar medicii chirurgi obişnuiesc să îl taie pentru a-l folosi la operaţiile estetice. Studiile în domeniu au demonstrat că muşchiul menţionat nu influenţează cu nimic mobilitatea sau forţă prizei mâinii.
Vezi mai jos şi alte părţi inutile ale corpului uman:
Măselele de minte
Molarii de minte sunt poziţionaţi adânc în cavitatea bucală, la extremitatea maxilarului superior şi inferior. În afară de a genera probleme dentare, fiind dureroase şi greu de extras, măselele de minte nu îndeplinesc niciun rol justificat. În prezent, doar 35% dintre noi suntem scutiţi de chinul apariţiei acestora.
Coccisul
Coccisul, sau noadă, cum mai este supranumit, este secţiunea finală a coloanei vertebrale. Acest segment este alcătuit din 3-5 vertebre alipite sau separate, şi este util doar pentru mamiferele care au… coadă. La om, nu are alt rol decât să ne facă să arătăm mai caraghios.
Amigdalele
Poziţionate pe ambele lături ale gâtului, amigdalele sunt complet inutile, dar pot genera tot felul de complicaţii atunci când se inflamează şi se umflă. Dacă acest lucru se repetă de mai multe ori la rând, medicul ORL-ist poate recomandă o procedura chirurgicală de eliminare a lor.
Polipii nazali
Polipii nazali sunt mase de ţesut limfoid poziţionate adânc în cavitatea nazală. Sunt o componentă a sistemului imunitar, captând bacteriile aeropurtate inhalate prin nas. Dar, odată cu înaintarea în vârstă, polipii se micşorează şi devin inutili. Asigura o oarecare protecţie împotriva infecţiilor doar la vârstă copilăriei.