- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Aproximativ 75%-85% din populatie are, cel putin o data in viata, o durere de spate, afirma medicul. In cele mai frecvente diagnostice, este vorba de fapt de durerea lombara nespecifica, benigna (durerea comuna de spate cu sau fara blocaj lombar) si de boala degenerativa (asa-zisul reumatism al coloanei).
Acestea pot fi cauzate de profesiile cu so¬licitari dinamice excesive (aplecari in fata cu rasucire, ridicare de greutati din coloana lombara), statul prelungit pe scaun, sexul - femeile, mai ales cele gravide, din cauza excesului de foliculina si a deformarii coloanei vertebrale, purtatul tocurilor -, ereditatea etc.
ATENTIE LA EXAMINARI!
Este important de stiut ca doar 1% din durerile de spate si 10% din cazurile de lombosciatica se opereaza.
In ceea ce priveste evaluarea unui pacient care sufera de dureri de spate, medicul Diaconescu afirma ca, in ciuda progreselor tehnologice, discutia cu pacientul si examinarea acestuia raman principalele mijloace de stabilire a diagnosticului.
Specialistul in recuperare medicala avertizeaza ca pacientul cu durere de spate nu trebuie sa inceapa investigatiile cu radiografie.
Aceste examene imagistice sunt folosite doar pentru a exclude o boala severa si daca tratamentul se dovedeste ineficient. Medicul afirma ca aceste examene pot da un rezultat fals pozitiv, pacientul ramanand cu idea unui diagnostic mai sever decat in realitate. In aceste conditii, procesul de vindecare va fi mult mai anevoios.
Este foarte important, de asemenea, ca pacientul sa nu aiba dureri mai mult de sase luni, deoarece in acest caz este nevoie de un alt tip de abordare.
GIMNASTICA IN FUNCTIE DE STADIUL BOLII
Medicul Diaconescu afirma ca pacientii trebuie sa stie ca tratamentul trebuie efectuat doar sub coordonarea specialistilor, deoarece presupune o abordare complexa: medicamente, exercitii fizice, kinetoterapie.
Kinetoterapia (gimnastica medicala) este prescrisa de medic in functie de stadiul bolii. Exercitiile pe care vi le propun medicul Sebastian Diaconescu si kinetoterapeutul Eugen Caracas, exemplificate chiar de una dintre paciente, poarta numele de programul Williams si se desfasoara in trei faze.
Citeste jurnalul.ro
5 moduri neobisnuite de a te racori... Remedii naturiste pentru sindromul premenstrual...