Antena Căutare

Propolisul, antibiotic natural

Vremea rece vine cu multe boli de sezon. Nas infundat, tuse, dar si infectii respiratorii, mai ales la copii.

Pentru ca in cazul micutilor este indicat sa nu se apeleze imediat la medicamente, trebuie sa stiti ca produsele apicole sunt foarte eficiente.

Doctor biochimist Cristina Mateescu vorbeste despre avantajele administrarii de produse apicole, in special de propolis.

Propolisul dispune de o puternica actiune antibiotica. Extractele de propolis inhiba cresterea stafilococului auriu. De asemenea, propolisul sporeste activitatea antistafilococica a unor antibiotice de sinteza ca streptomicina, eritromicina si amoxicilina.

Extractele de propolis si-au demonstrat efectul protector in tratamentul guturaiului care a beneficiat si de scurtarea perioadei de tratament. Studiile efectuate au dovedit o reducere a incidentei infectiilor respiratorii la copii, manifestate sub forma de rinite, faringite, amigdalite streptococice si bronsite.

Oamenii de stiinta au testat efectele bactericide ale propolisului - extract apos 13% - pe mai multe tulpini de bacterii gram + si gram - precum si pe tulpini de bacterii anaerobe izolate de la pacienti cu infectii ale cailor respiratorii superioare.

Articolul continuă după reclamă

In urma cercetarilor, s-a ajuns la concluzia ca la concentratii ce variaza intre 6,25 si 1g de extract de propolis/litru, toate tulpinile bacteriene sunt distruse. Totusi, efectele sunt valabile doar la aplicarea topica a preparatelor si nu prin administrarea sistemica a acestora.

Agent analgezic
Cercetatorii de la Universitatea Santa Catarina din Brazilia au realizat un studiu care evidentiaza eficacitatea propolisului ca agent analgezic, in tratamentul unor afectiuni ca astmul bronsic, al bronsitei si al virozelor respiratorii.

Pentru tratamentul acestui tip de afectiuni se foloseste o solutie de propolis 5% in alcool, care stimuleaza procesul de regenerare tisulara in cazul de infectare a leziunilor.

Solutia alcoolica de propolis 5% poate fi utilizata si in tratamente sub forma de aerosoli. Pentru aceasta se fac inhalatii in care propolisul este dizolvat in proportii de 1:2 in lapte fiert.

Se recomanda ca pacientul sa ramâna in repaus circa 25 de minute dupa fiecare sedinta de aerosoli. Aerosolizarea se poate face fie prin inhalatiile simple, fie prin utilizarea unui aparat electric de aerosolizare.

Un astfel de tratament dureaza circa 25 de sedinte, iar daca este necesar el poate fi repetat la fiecare trei luni.


Citeste jurnalul.ro

Foto: propbiyang.files.wordpress.com

5 legume care fac ordine in organism... VIDEO! Cand dietele nu mai functioneaza...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x