- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
La fel ca majoritatea fructelor violete si rosii, prunele sunt bogate in antioxidanti, buni pentru inima si cu rol anticancerigen. Oamenii de stiinta au descoperit ca substantele chimice obtinute natural - fenolii - au rol in sistarea multiplicarii anumitor celule de cancer mamar.
Alte studii au aratat ca extractul din pruna are acelasi efect asupra celulelor de cancer de ficat. De asemenea, la teste de laborator in care cobaii au primit suc natural de prune, s-a constatat ca acidul fenolic le-a imbunatatit memoria.
Cele mai remarcabile beneficii le avem de la prunele uscate. Acestea au cea mai mare concentratie de antioxidanti dintre toate alimentele. De asemenea, contin cantitati importante de potasiu mineral, benefic pentru sistemul cardiovasuclar. Nivelul de sorbitol, ce ramane destul de crescut si in sucul de prune uscate, contribuie la reputatia acestora de laxativ natural.
Prunele uscate sunt bune si la prevenirea osteoporozei. Cercetatori din Oklahoma au descoperit ca femeile aflate la post menopauza care au consumat 100g de prune uscate pe zi aveau in sange niveluri mai mari de substante chimice cu rol in formarea oaselor. De asemenea, sunt o sursa buna de calciu.
Cat de des ar trebui consumate? In ciuda tuturor beneficiilor lor, cu siguranta nu trebuie sa exagerezi cu prunele si mai ales cu cele uscate! La fel ca in cazul majoritatii fructelor si legumelor, este bine sa mananci doua portii pe zi (de cate aproximativ 80g), mai ales cand sunt in plin sezon.
Pont. Daca le fierbi cu vin rosu si condimente, devin o garnitura delicioasa pentru carnea de porc sau miel!
Citeste si alte articole si retete interesante pe Good Food!
Foto: thisweekfordinner.com
Cum sa mananci sanatos cand iesi in oras... Opt ciudatenii pe perioada sarcinii...