- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Sunt delicioase, ușor de procurat și, în plus, au numeroase beneficii pentru sănătate, indiferent de vârsta persoanei care le consumă. Medicii nutriționiști susțin că bananele, consumate perioadic, asigură rezerve de energie pe care cu greu le-ar putea obține un adult din alte alimente.
În plus, bananele au o serie întreagă de efecte benefice asupra sănătăţii, dacă sunt consumate zilnic. Doza recomandată este de două pe zi.
Proprietăţile terapeutice ale bananelor:
Din punct de vedere nutritional, o banană conţine circa 100 kcal, 30 de grame de carbohidraţi şi 1 gram de proteine, scrie site-ul sfatulmedicului.ro. Nu furnizează grăsimi, colesterol şi sodiu. Iar lista vitaminelor şi mineralelor care pot fi preluate din banane (dintr-o cantitate de 100 de grame) este impresionantă:
Vitamina B6: 5 mg;
Mangan: 3 mg;
Vitamina C: 9 mg;
Potasiu: 450 mg;
Fibre alimentare: 3 g;
Proteine: 1 g;
Magneziu: 34 mg;
Acid folic: 25 mcg;
Riboflavină: 1 mg;
Niacina: 8 mg;
Vitamina A: 81 UI;
Fier: 3 mg.
Proprietăți miraculoase ale bananelor pentru organimsul uman:
1. Ameliorarea simptomelor depresiei
Potrivit unui sondaj de opinie efectuat pe un eşantion de pacienţi diagnosticaţi cu depresie, consumul de banane ajută la ameliorarea simptomelor acestei tulburări psihice, inducând o stare de bine. Explicaţia dată de oamenii de ştiinţă este aceea că bananele conţin triptofan, un tip de proteină pe care organismul o transformă în serotonină (hormon asociat cu relaxarea, îmbunătăţirea stării de spirit şi declanşarea sentimentelor de fericire).
Până şi simptomele sindromului premenstrual pot fi ţinute sub control cu ajutorul bananelor. Vitamina B6 (din compoziţia acestor fructe) reglează nivelul de glicemie în sânge, ajutând la prevenirea schimbărilor bruşte de dispoziţie.
2. Reducerea riscului de hipertensiune şi accident vascular cerebral
Bananele se remarcă prin conţinutul bogat de potasiu şi aportul foarte redus de sodiu, fiind excelente pentru reglarea presiunii arteriale. Datorită efectului lor benefic pentru sistemul cardio-respirator, Administraţia de Alimente şi Medicamente din SUA a permis industriei de comercializare a bananelor să recomande aceste fructe că având capacitatea de a reduce riscul instalării hipertensiunii arteriale şi a producerii unui accident vascular cerebral.
3. Prevenirea şi tratarea anemiei
Datorită conţinutului important de fier, bananele stimulează producţia de hemoglobila în sânge, prevenind şi contribuind la tratarea anemiei.
4. Îmbunătăţirea randamentului cerebral
Studenţii unei facultăţi din Anglia au participat la un experiment special, în care au folosit bananele pentru a trece cu brio examenele anuale. Subiecţii au consumat banane la micul dejun, în pauzele de la cursuri şi la prânz, pentru a sesiza dacă îşi pot îmbunătăţi astfel randamentul cerebral. Rezultatele obţinute au demonstrat că fructul bogat în potasiu i-a ajutat să se concentreze mai bine, să reţină fără probleme informaţiile şi să obţină note satisfăcătoare în urmă examinărilor.
5. Tratarea mahmurelii
Unul dintre cele mai eficiente moduri de a trata mahmureală este consumul unui milkshake din banane, lapte şi o linguriţă de miere. Aceste fructe au efect calmant asupra stomacului şi reglează nivelul glicemiei în sânge. Laptele contribuie la hidratarea organismului după un abuz de alcool.
6. Ameliorarea simptomelor arsurilor gastrice
Întrucât acţionează că un medicament antiacid în organism, bananele sunt recomandate persoanelor care suferă de hiperaciditate gastrică.
7. Calmarea întepaturilor de insecte
Un remediu natural eficient pentru tratarea întepaturilor de insecte este aplicarea părţii interioare a cojii de banane direct pe muşcătura, pentru reducerea umflăturii şi calmarea iritaţiei.
8. Combaterea greturilor matinale
Greţurile matinale din primul trimestru de sarcina pot fi prevenite prin consumul de banane între mese. Efectul de menţinere a nivelului de glicemie constant este benefic în prevenirea stărilor de greaţă la primele ore ale zilei.
9. Echilibrarea sistemului nervos
Complexul de vitamine B din banane calmează sistemul nervos. În plus, bananele sunt un înlocuitor excelent al gustărilor nesănătoase de care multe persoane abuzează atunci când nivelul de glicemie scade sub efectul stresului cotidian.
10. Controlul ulcerului gastric
Bananele sunt recomandate în alimentaţia potrivită pentru controlul multor afecţiuni intestinale, datorită texturii lor uşoare şi efectului calmant asupra sistemului digestiv. Acestea sunt singurele fructe crude care pot fi consumate în ulcerul gastric, fără să existe pericolul exacerbării simptomelor. Totodată, bananele neutralizează hiperaciditatea gastrică şi reduc iritatiile de la nivelul membranei stomacale.
11. Reglarea temperaturii corporale
Numeroase culturi consideră bananele a fi "fructe răcoritoare", datorită efectului lor de reducere a temperaturii corporale ridicate. În Tailanda, de pildă, femeile însărcinate consumă frecvent banane în ultimul trimestru de sarcina, pentru a se asigura că bebeluşul se naşte cu o temperatura a corpului optimă.
12. Prevenirea mai multor boli
Consumul regulat de banane poate să prevină cancerul renal, degenerarea maculară şi bolile osoase (facilitând absorbţia calciului în sânge), potrivit celor mai noi studii derulate de cercetători.
De acum, rezistența bacteriilor la antibiotice va fi descoperită în 30 de minute. Pacienții vor primi tratament de speci... Corpul nostru poate trata singur cancerul! Este demonstrat științific de către cercetători...