- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Medicii din România sunt din nou în alertă după ce o nouă posibilă epidemie este pe punctul de-a începe! Doar în această săptămână au fost confirmate zeci de cazuri noi! Ce anunță specialiștii
Alte 23 de cazuri nou-confirmate au fost raportate în ultima săptămână, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 15.493, din care 59 de decese, anunţă Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) cu privire la rujeolă (pojar).
Potrivit CNSCBT, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până în 23 noiembrie este 15.493, din care 59 de decese.
În perioada 19-23 noiembrie au fost raportate încă 23 de cazuri nou confirmate în patru judeţe.
Astfel, au fost 11 cazuri în Giurgiu şi câte patru în Bihor, Prahova şi Teleorman.
Care sunt simptomele ce te trimit imediat la medic
Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii grave.
SIMPTOME RUJEOLA (POJAR)
Febra mare si eruptie
Incubatia - perioada dintre contactul cu virusul rujeolic si aparitia primelor simptome - este de 10-11 zile. Rujeola este una dintre bolile cu cea mai fixa perioada de incubatie, mentioneaza conferentiar doctor Monica Luminos. Debutul bolii este de obicei brusc, cu febra inalta (39-40 de grade Celsius). Copilul are urmatoarele simptome: ii curge nasul, ii lacrimeaza ochii, tuseste (tusea este uscata la inceput), ii apar afte.
Aceste manifestari dureaza trei zile, timp in care febra se mentine ridicata. Din aceasta cauza, copiii sub un an pot face convulsii febrile. Urmeaza perioada eruptiva, care dureaza trei-patru zile. Eruptia se declanseaza treptat, mai intai apar mici pete rosii in spatele urechilor, pe gat si pe fata, ulterior eruptia se extinde pe trunchi si brate, urmand ca in a treia sau a patra zi sa apara si pe membrele inferioare. Petele rosii care apar pe tot corpul pot forma uneori placarde confluente (zone plate in care petele rosii se intrepatrund).
In cazul rujeolei nu este o eruptie masiva, care sa apara dintr-o data pe tot corpul, asa cum se intampla spre exemplu in cazul rubeolei, cand in 24 de ore eruptia acopera tot corpul. Acest tablou eruptiv diferentiaza rujeola de alte boli eruptive. Febra se mentine de asemenea pe toata perioada eruptiei. Dupa 7-10 zile urmeaza etapa de pigmentare si descuamare, pielea capata un aspect maroniu, ca si cand copilul ar fi nespalat. Apoi zonele respective se descuameaza, adica se desprind cojite fine, ca matreata.
Copilul bolnav de rujeola este contagios din perioada de incubatie pana la disparitia completa a eruptiei, de aceea este recomandata izolarea acestuia pe toata durata bolii.
Complicații de temut rujeolă (pojar)
Perioada de convalescenta incepe in momentul in care petele se estompeaza, iar pielea se descuameaza. Dar asta nu inseamna ca boala e vindecata. Rujeola este foarte parsiva, pentru ca tocmai in faza de convalescenta pot sa apara complicatii dintre cele mai grave. Pot fi complicatii date de virusul rujeolic (laringita acuta severa, encefalita rujeolica, manifestata prin febra, convulsii, delir, coma) sau suprainfectii bacteriene (bronho-pneumonie, sinuzita, otita, conjucti-vita). Potrivit conferentiar doctor Monica Luminos, aceste complicatii bacteriene apar pentru ca virusul rujeolic scade dramatic rezistenta organismului la infectii.
Sursa: news.ro
Pericol uriaș pentru 42 de milioane de oameni, inclusiv români! Specialiștii trag un semnal de alarmă!... Oameni ajunși la spital, după ce au mâncat salată! Ce avertizează specialiștii...