Rosiile sunt o sursa excelenta de vitamina C, o singura rosie continand peste 50% din necesarul de vitamina C al unui adult.
Ele mai contin un procent insemnat de fosfor organic, potasiu, calciu, magneziu, acid oxalic si sulf, substante benefice organismului.
Pentru ca rosiile crescute in sere nu au acelasi continut de nutrienti precum cele crescute in mod natural, acum e momentul sa ne orientam spre cele de gradina, foarte sanatoase, cultivate in mod traditional, fara exces de fertilizanti.
Cercetatorii coreni au ajuns la concluzia ca persoanele care consuma chiar si numai cateva rosii pe saptamana au un risc scazut de aparitie a bolii Alzheimer.
Rosiile sunt benefice in urmatoare afectiuni:
- Afectiuni ale sistemului osos - regleaza metabolismul tesutului osos si influentele hormonale asupra osului, care devine mai rezistent, scazand riscul aparitiei osteoporozei
- Bolile cardiace - consumul de rosii protejeaza impotriva infarctului si a aritmiilor cardiace
- Cancerul de prostata - barbatii care consuma frecvent rosii au un risc mai scazut cu 40% de aparitie a acestei boli
- Obezitatea si diabetul de tip II
- Reumatism
- Tromboflebita - consumul de rosii protejeaza vasele si previne aparitia acestei boli
- Astmul si infectiile pulmonare - licopenul continut de rosii este eficient in cazul inflamatiilor pulmonare si reduce riscul de aparitie a astmului
Cum le alegem?
Pentru a beneficia din plin de calitatile miraculoase ale rosiilor, trebuie sa cautam rosiile de gradina, de culoare foarte intensa, inchisa. Acestea sunt mai bune si contin mai multi fitonutrienti, precum licopenul. Fitonutrientii din rosii devin mai concentrati daca acestea sunt preparate sub forma de sos sau pasta si mai usor absorbabili daca asociem rosiile cu ulei de masline. Salatele de rosii trebuie consumate imediat dupa ce sunt preparate. O salata pregatita cu mult timp inainte de masa isi pierde din proprietatile nutritive.
Salata de rosii in fiecare zi
Portia ideala pentru un adult este de 150-200 de grame de salata de rosii pe zi. Salata trebuie preparata numai cu ulei presat la rece (de masline sau de floarea-soarelui), deoarece numai in prezenta grasimilor pe care le contine uleiul, substantele importante din rosie pot fi asimilate de organism. Pentru un gust mai bun, in salata este de preferat sa adaugam suc proaspat de lamaie in loc de otet.
Citeste Revista Felicia
Iuliana Tudor: “Mananc multa ciocolata, dar niciodata prajeli”... Exercitii pentru spate drept si brate frumoase...