Antena Căutare

S-a descoperit o terapie pentru cancerul de pancreas!

La 5 septembrie, autoritatile europene pentru comercializarea medicamentelor au dat unda verde unei molecule administrate in cazul tumorilor neuroendocrine ale pancreasului in stadiu avansat. Potrivit studiului clinic in faza a III-a, acest medicament diminueaza cu 65% riscul de evolutie a cancerului comparativ cu tratamentul placebo.

Substanta activa a comprimatelor Afinitor este everolimus. Acest medicament anticancerigen blocheaza proteina numita mTOR. In organism, substanta activa se leaga de proteina care se afla in interiorul celulelor pentru a forma un „complex". Acest complex blocheaza mTOR. Pornind de la faptul ca aceasta proteina joaca un rol esential in tinerea sub control a diviziunii celulare si in cresterea vaselor sanguiune, noul medicament impiedica tocmai divizarea celulelor si reduce alimentarea lor cu sange.

Indicatia de administrare a acestui anticancerigen vizeaza in special bararea cailor folosite de celulele maligne pentru a rezista tratamentelor conventionale. Astfel, medicamentul este prescris in general ca terapie in cazul in care tumorile devin rezistente la tratamentele conventionale. Potrivit informatiilor din studiul „Everolimus for Advanced Pancreatic Neuroendocrine Tumors", publicat in New England Journal of Medicine si din cel mai recent comunicat al companiei producatoare, medicamentul si-a dovedit deja eficienta in lupta contra carcinomului renal avansat (cancer renal). In acest tip de neoplasm, autorizatia de punere pe piata a fost autorizata la nivel european. Acest medicament este folosit cand cancerul s-a agravat in timpul sau dupa tratamentul initial. In acest caz, Afinitor reuseste sa incetineasca extinderea bolii.

Studiul a inclus 410 pacienti cu tumori neuroendocrine ale pancreasului cu evolutie radiologica constatata dupa 12 luni. Jumatate dintre pacienti au primit 10 mg de everolimus si cealalta jumatate, placebo. Rezultatul: durata medie in care boala nu a progresat este de 11 luni in primul grup, fata de 4,6 luni in al doilea grup, respectiv o reducere de 65% a riscului de evolutie a bolii. Efectele adverse cele mai frecvente sunt: stomatita (inflamarea mucoasei bucale, eruptii cutanate, diaree, oboseala, infectie. Pe baza acestor rezultate, Comisia europeana a aprobat comercializarea cu aceasta indicatie, decezie aplicabila in 27 de tari membre, inclusiv in Islanda si Norvegia.

Cancerul de pancreas este una dintre afectiunile maligne cele mai dificil de tratat si cu o rata a mortalitatii extrem de ridicata pentru ca de cele mai multe ori este diagnosticat in stadii avansate.
Este o boala intalnita mai ales la persoanele varstnice. Conform statisticilor, varsta medie a pacientilor diagnosticati cu cancer de pancreas este de 72 de ani.

Anual, in intreaga lume sunt diagnosticate peste 200.000 de noi cazuri de cancer de pancreas, cu o rata a mortalitatii de 98%. Peste 80% dintre pacienti sunt diagnosticati in stadiul avansat al bolii si doar 15%-20% sunt recomandati pentru interventia chirurgicala, la momentul diagnosticului. Chiar si dupa interventia chirurgicala, prognosticul pacientilor cu cancer de pancreas este unul extrem de rezervat: doar intre 10% si 30% dintre ei supravietuiesc 5 ani.

Citeste si Jurnalul

Cea mai noua metoda antistres: combinarea meditatiilor cu unele tehnici de yoga... Dieta japoneza - eficienta si sanatoasa...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x