Antena Căutare

Sensibilitatea dentară: cum o calmezi?

O dantură sensibilă reprezintă o sursă constantă de neplăcere, iar fiecare aliment fierbinte, rece sau dulce pe care îl guști te va face să vrei să nu mai mănânci așa ceva niciodată. Dacă observi că experimentezi astfel de situații, este recomandat să te prezinți la medicul stomatolog, care poate verifica dacă în spatele sensibilității se ascund probleme mai grave.

| https://pixabay.com/photos/smile-mouth-teeth-laugh-nose-191626/

O dantură sensibilă reprezintă o sursă constantă de neplăcere, iar fiecare aliment fierbinte, rece sau dulce pe care îl guști te va face să vrei să nu mai mănânci așa ceva niciodată. Dacă observi că experimentezi astfel de situații, este recomandat să te prezinți la medicul stomatolog, care poate verifica dacă în spatele sensibilității se ascund probleme mai grave. Totuși, ce poți face dacă dinții tăi sunt, pur și simplu, sensibili și vrei să eviți pe cât posibil potențialele neplăceri?

Atenție la smalț!

Smalțul dentar este acel strat care protejează dinții de contactul direct cu alimentele pe care le consumi. Totuși, există și riscul alterării smalțului și, odată cu apariția acestei probleme, terminațiile nervoase ale dinților vor fi expuse, ceea ce va conduce la senzația de durere. De altfel, smalțul afectat este una dintre cauzele principale ale apariției sensibilității la nivel dentar. Dacă vrei să eviți degradarea smalțului dentar, trebuie în primul rând să acorzi o deosebită atenție modului în care folosești periuța de dinți. Este de preferat ca aceasta sa fie din categoria Soft și să nu fie folosită cu prea multă forță, întrucât duritatea contactului ar putea afecta smalțul foarte ușor.

De asemenea, este recomandat să eviți băuturile răcoritoare acide, bogate în zahăr, dar și dulciurile, îndeosebi bomboanele și acadelele. Sunt recomandate fructele și legumele bogate în fibră și produsele lactate, care vor ajuta la procesul de curățare a dinților și la înlăturarea bacteriilor. Utilă este și guma fără zahăr, mai ales pentru că încurajează secreția de salivă, care este utilizată la nivel bucal pentru curățarea smalțului.

Articolul continuă după reclamă

Totuși, ce trebuie să faci dacă ai consumat dulciuri sau băuturi carbogazoase? Cel mai important lucru este să nu apelezi la periaj timp de o oră, după ce ai consumat alimentele, pentru că acela este intervalul în care smalțul este extrem de sensibil. După ce această perioadă a trecut, poți să îți cureți dantura fără nicio grijă. Trebuie să ții cont de faptul că inclusiv procedurile de albire dentară și detartraj pot afecta smalțul, iar dacă observi că dinții tăi sunt sensibili, ar trebui să discuți cu stomatologul despre utilitatea acestor operațiuni.

Verifică potețialele probleme de la baza sensibilității

Durerile pot fi, din nefericire, semne ale unor probleme mai grave ale danturii, astfel că este de preferat să acorzi o atenție sporită acestor semne. Un control la stomatolog te poate ajuta să descoperi și tratezi inconvenientele, mai ales că există câteva cauze destul de comune. Una dintre acestea ar fi deteriorarea gingiilor, care se retrag și lasă descoperite porțiuni din dinte, mai ales dacă ai trecut de vârsta de 40 de ani. Odată cu acest fenomen, devin foarte expuse rădăcinile, care nu beneficiază de protecția smalțului și sunt mult mai sensibile decât restul dintelui. Dacă observi că gingiile se retrag, mergi imediat la un stomatolog și informează-l despre acest lucru, întrucât riscurile pe termen lung sunt destul de mari.

Nu doar vârsta poate cauza afecțiuni ale gingiei, ci și placa și tartrul care se acumulează la nivel dentar. Tocmai de aceea, trebuie să eviți fumatul și o igienă dentară necorespunzătoare. În cazul acumulării de tartru, operația de detartraj este o soluție eficientă, dar în același timp ușor riscantă, întrucât poate ataca smalțul și îl poate deteriora. O altă sursă a sensibilității poate fi reprezentată de ruperea sau cariera unui dinte. În funcție de gravitatea problemei, dintele poate fi plombat sau înlocuit. Dacă ești în situația de a pierde un dinte sau o măsea, implantul dentar este cea mai bună soluție, pentru că spațiul rămas gol poate afecta și dinții din jurul său.

Cum să tratezi sensibilitatea dentară

Dacă dinții tăi nu sunt sensibili dintr-un motiv mai grav, poți încerca să ușurezi senzația de durere prin produse precum pasta de dinți pentru dinți sensibili, apă de gură sau plombarea zonelor problematice de la nivelul dinților. În niciun caz nu trebuie să ignori durerea dinților, pentru că riști să ajungi la pierderea dinților și la formarea de infecție, care provoacă neplăceri mult mai mari.

Nu ezita să apelezi la un stomatolog imediat ce ai simțit sensibilitate la nivel dentar și, chiar dacă nu ai dureri, sunt recomandate măcar două controale pe an.

Menopauza: Simptome și posibile complicații... Dieta cu cirește: te scapă de kilogramele în plus și de grăsimea de pe abdomen...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x