Teoretic, o sarcina are 40 de saptamani, dar, din experienta medicilor, nu dureaza mai mult de 38-39 de saptamani. La 37 de saptamani, copilul este indeajuns de dezvoltat incat sa poata respira singur.
O gravida trebuie sa mearga la doctor dupa o luna si zece zile de la ultima zi a menstruatiei pentru a fi luata in evidenta medicala. La acest consult, se masoara embrionul si se stabileste varsta sarcinii. Mai mult, tot acum se poate localiza daca este sarcina intrauterina sau extrauterina.
Pe parcursul graviditatii, femeia trebuie sa mearga periodic la ginecolog pentru a monitoriza sarcina si evolutia fatului. In plus, se poate discuta si despre modul in care mama doreste sa nasca.
"Gravida naste cum poate, nu cum vrea", a spus Zorela Sgarbura, medic specialist. Aceasta a explicat ca in fiecare moment al travaliului exista riscul de a aparea complicatii care sa duca spre operatia prin cezariana. Medicul considera ca este ideal sa nasti pe cale naturala si sa scapi de durere cu ajutorul unei anestezii peridurale.
Recuperarea dupa nastere dureaza mai multe zile, dar "datorita analgezicelor, mamicile pot sa mearga a doua zi dupa nastere, fara nicio problema", a mai explicat medicul. Exista doua etape in refacerea organismului: una imediata, care dureaza pana la sase saptamani si se numeste lauzia si una lenta, care tine un an. De aceea, in perioada aceasta este bine sa se evite o noua sarcina pentru femeile care au nascut natural, pentru a lasa uterul sa se refaca, iar celor care au adus pe lume un copil prin cezariana le este interzis complet.
La o saptamana de la nastere, fie ca a fost naturala sau prin cezariana, este necesar ca mama sa isi faca un control pentru scoaterea firelor. De asemenea, controlul final de lauzie este obligatoriu, pentru ca abia de atunci mama poate sa isi inceapa viata sexuala.
Ramane la algerea gravidelor sa respecte recomandarile medicilor pentru a avea un copil sanatos si o nastere usoara.