- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
După atâtea articole și trucuri pe care le împărtășesc pe contul meu de instagram, în continuare cele mai multe întrebări pe care le primesc sunt legate de somnul bebelușului, atât pe timpul nopții, cât și pe timpul zilei. Foarte multe mămici îmi scriu că nu știu ce să mai facă cu bebelușii, că sunt foarte agitați și neliniștiți, mai ales în timpul zilei și că din cauza asta nu reușesc să aibă un program de somn.
„Stă de pază” sau are colici? Cu ce se confruntă, de fapt, copilul tău?
Definiţia modernă asociată colicilor face referire la Regula celor 3: un bebeluş care plânge mai mult de trei ore, mai mult de trei zile pe săptămână, pentru trei săptămâni la rând, fără vreun motiv anume (şi absolut nimic nu îl poate calma).
De fapt, singura diferenţă este că atunci când vorbim de witching hour, plânge în perioada 17:00-23:00, în timp ce bebeluşii care au colici plâng incontrolabil în orice moment al zilei.
Dacă bebeluşul plânge după-amiaza târziu, spre seară, acestea sunt semne bune. Înseamnă doar că nu vrea să doarmă şi am să scriu mai jos câțiva pași care te pot ajuta să nu te mai confrunţi cu această situaţie:
DE CE BEBELUŞII SE CONFRUNTĂ CU WITCHING HOUR?
1. sunt foarte obosiţi
2. sunt suprastimulaţi
3. sunt înfometaţi
4. au dureri provocate de gaze
1. Oboseala
Dacă bebeluşul nu s-a odihnit, dacă nu a dormit suficient, sunt şanse mari ca oboseala să îşi spună cuvântul. Epuizarea poate însemna, la un moment dat, nervozitate. Adică un bebeluş obosit va deveni şi agitat.
2. Suprastimularea
O zi încărcată, o mulţime de feţe necunoscute, o raită prin magazine, sau alte lucruri normale pe care le facem în fiecare zi, pot epuiza copilul. Găsești aici un articol cu 5 semne că bebelușul tău e suprastimulat.
3. Foamea
Foamea poate fi o problemă, caz în care bebeluşul va vrea să fie hrănit din oră în oră şi tot să nu pară suficient.
4. Gaze
Gazele şi durerile provocate de acestea sunt comune în perioada colicilor. Şi ca orice altă durere sau disconfort, este mai uşor de suportat dimineaţa, după o noapte de somn. Dar la finalul zilei, lucrurile stau exact pe dos şi durerile se simt şi mai tare. La fel este şi în cazul bebeluşilor. Şi dacă de obicei bebeluşul are gaze, sunt şanse mari ca acestea să fie acumulate pe tot parcursul zilei.
De ce e o problemă cu mâncatul din oră în oră pe timpul nopţii
Atunci când bebeluşul cere atât de des să fie hrănit, nu o face neapărat pentru că îi este foame, ci pentru a se linişti. Bebeluşii cu vârsta de până în trei luni simt nevoia să se hrănească la sânul mamei. De multe ori vor să sugă atunci când sunt obosiţi, suprastimulaţi, plictisiţi, când nu se simt confortabil, când au o durere sau pur şi simplu, din plăcere. Aşadar, dorinţa lui de a suge nu demonstrează că este şi înfometat.
Dacă bebeluşul este hrănit prea mult, o parte din lapte va ajunge în intestin, înainte ca acesta să fie digerat în totalitate. Acest lapte va fermenta. Deci acest hrănit doar din plăcere, poate produce şi mai multe gaze, adică alte stări de nervozitate şi dureri.
Aceste epsisoade de witching hours ating apogeul atunci când bebeluşul are aproximativ şase săptămâni, se domolesc la trei luni, iar la şase luni ar trebui să fie deja o amintire îndepărtată. Deşi toate episoadele de witching hour au legătură cu oboseala, dacă bebeluşul tău de nouă luni doarme de obicei foarte bine, dar brusc sare peste cele două ore de somn de după-amiază, poate să devină nervos şi agitat.
CUM POŢI SFÂRŞI EPISOADELE DE WITCHING HOUR
-Asigură-te că bebeluşul doarme suficient ziua
-Încearcă să îţi dai seama cât dorm bebeluşii de vârsta bebeluşului tău
-Încurajează puiul de somn de o oră jumătate, chiar două ore
-Asigură-te că bebeluşul nu dă semne de oboseală
Nu există reguli clare atunci când vine vorba despre cât ar trebui să doarmă bebeluşii. Programul de somn zilnic diferă de la un copil la altul, iar rutina de somn a bebeluşului tău se va modifica odată cu dezvoltarea lui şi înaintarea în vârstă.
Este mult mai bine pentru copilul tău să doarmă mai mult timp, în reprize mai rare, decât să adoarmă foarte des, dar să doarmă puţin. Chiar şi noi, adulţii, ne simţim foarte bine după opt ore de somn neîntrerupt, decât dacă am dormi câteva ore într-un loc, apoi în altul . Şi ca să te asiguri de calitatea somnului celui mic, ar trebui să ţii cont de următoarele:
Asigură un mediu liniştit bebeluşului
- fă întuneric în cameră
– fă liniște în camera în care doarme
- înfaşă-l, în caz că va apărea reflexul moro
- asigură-te că a eliminat gazele înainte de somn
- nu te grăbi să îl trezeşti dacă s-a mişcat. Dacă aştepţi, sunt şanse mari să adoarmă din nou
Toate aceste lucruri îl ajută pe copil să adoarmă din nou, dacă se află între ciclurile de somn
Există câteva indicii care te pot ajuta să îţi dai seama dacă bebeluşul nu este odihnit cum trebuie. Înainte să stea treaz în toiul nopţii, fii atentă pe timpul zilei la următoare semne pe care ţi le-ar putea da:
• – căscatul
• – evitarea contactului vizual
• -încruntarea
• -îşi freacă ochii şi urechile
• -îşi bagă degetele în gură
• -îşi pierde interesul pentru jucării
• -are o stare de agitaţie, este iritat
Asigură-te că bebeluşul nu stă treaz până târziu
Nu face greşeala să crezi că dacă laşi bebeluşul să stea treaz până târziu şi devine tot mai obosit, se va odihni mai bine. Pur şi simplu nu funcţionează aşa.
Alocă timp pentru câteva activităţi înainte de culcare
Aşa cum tu ai nevoie de puţin timp pentru tine înainte să mergi la culcare, la fel este şi în cazul bebeluşului tău. Poate fi vorba despre baie, despre masaj, un cântec de leagăn, îmbrăţişări, masa de seară, înfăşare, sau pur şi simplu să vă uitaţi pe o carte pentru copii.
Ar trebui să aloci aproximativ 15 minute, dacă luăm în calcul şi baia, 25 de minute pentru a crea o rutină.
Pregăteşte „scena” pentru somn
Nicholas știe întotdeauna că urmează să îl bag la somn pentru că îl pun în săculețul de dormit (până la 3 luni îl înfășam), fac întuneric în cameră, îi dau suzeta și îl așez în pătuț, lângă jucărioarele lui.
Scoate-l pe cel mic din mediul agitat care îl poate suprastimula
Fereşte-l de zgomote puternice, de uşi care se trântesc sau de copii care ţipă
Încearcă să reduci durerile pe care le simte din cauza gazelor
Sunt o mulţime de motive pentru care cel mic poate avea gaze. De la felul în care este hrănit, până la dieta pe care o are mama în timpul alăptării. Din fericire, există o soluţii care ne pot ajuta să combatem această problemă. Foarte mulţi bebeluşi au gaze într-o anumită măsură, dar, oricare ar fi situaţia, trebuie să le eliminăm. Fă-l să râgâie, asta este esenţial. Ar fi bine dacă ar putea râgâi de aproximativ 10-20 de ori la fiecare masă. Atât înainte, cât şi după.
REZUMAT – CUM PUTEM AJUTA COPILUL SĂ DOARMĂ ȘI SĂ SFÂRŞIM EPISOADELE DE WITCHING HOUR
• Nu lăsa copilul să obosească foarte tare, înearcă să structurezi un program decent de odihnă şi de somn, atât pe timpul nopţii, cât şi ziua
• Evită să îl soliciţi foarte tare după-amiaza târziu şi seara, înainte de culcare
• Fereşte-te să îl hrăneşti dacă nu îi este foame. Mai ales dacă după ce îl hrăneşti, devine şi mai agitat, încearcă să cauţi alte variante de a îl calma
• Asigură-te că îl ajuţi să râgâie suficient. Adică de aproximativ 10, 20 de ori la fiecare masă.
Mai multe articole gasiti pe blogul Elei in Jurnal de bebe: https://elacraciun.ro/categorie/jurnal-de-bebe/
Virus periculos, scăpat de sub control! Medicii din România au pregătit o unitate specială de izolare... Viroza si gripa. Cum le deosebim si cum le invingem. Sfaturi de la doctor Mela Stanculete...