Alimentația de zi cu zi este principalul factor care influențează starea de sănătate a fiecăruia. O dieta necorespunzătoare are efecte pe termen lung și îi afectează mai ales pe cei mici, dacă nu primesc o educație alimentară corectă. Citește mai departe pentru a afla cum să te bucuri de o viață echilibrată.
Monitorizează cantitatea de zahăr
Atenția la cantitatea de zahăr pe care o consumi și reducerea acesteia în cazul în care este exagerată trebuie să fie la începutul listei de priorități când vine vorba de alimentație. Citirea etichetelor de pe produse te va ajuta să determini cât zahăr ai în dietă într-o zi și ce alimente să eviți. Desigur, poți consuma în siguranță dulciuri din când în când, dacă nu exagerezi. Pentru femei, este recomandată o cantitate de aproximativ 6 lingurițe, iar pentru bărbați 9 lingurițe pe zi. Desigur, cantitățile pot varia în funcție de starea de sănătate și de nutriția generală, iar dacă ai dubii sau vrei o recomandare, consultă medicul specialist sau un nutriționist.
Mai multe fibre și proteine
Alimentele bogate în proteine sunt, poate, cele mai importante într-o dietă corectă. O masă plină de proteine va ține departe foamea și te va umple de energie. Proteinele te ajută să consumi calorii, datorită efectului pe care îl au asupra metabolismului și nu vei mai simți nevoia de mici gustări între mese. Printre alimentele bogate în proteine se numără ouăle, fulgii de ovăz, pieptul de pui, tonul, lintea și iaurtul grecesc. O dietă bogată în proteine trebuie echilibrată cu alimente cu un conținut ridicat de fibre, pentru o digestie cât mai bună. Alimentele care conțin cele mai multe fibre sunt: avocado, năut, semințe de chia, banane, mere și zmeură.
Mai puțin fast-food
Mâncărurile de tip fast-food trebuie eliminate din dietă, pentru o viață sănătoasă. Există multe studii care dovedesc influența pe care o are fast-food-ul în boli cardiace sau diabet. Copiii sunt și ei tot mai afectați de obezitate, din cauza acestei grupe alimentare mereu la îndemână și prezentă la fiecare colț de stradă. Mâncarea de tip fast-food conține o cantitate mare de zahăr și este digerată mai ușor, glucoza se eliberează în sânge și poate afecta anumite organe dacă nu este produsă suficientă insulină pentru a o transforma în energie. Alternativele mai sănătoase pot fi gătite acasă, folosind carne și cât mai multe legume.
Mai multă apă
Cantitatea de apă pe care o consumi în fiecare zi are efecte directe asupra sănătății corpului tău. Cantitatea de apă necesară depinde de cât de activ ești, cât de mult sport practici în fiecare zi, de vreme și de starea de sănătate generală. În medie, se discută despre cele 8 pahare de apă recomandate zilnic sau de minimum 2 litri, însă, în anumite momente ale anului sau ale zilei, vei avea nevoie de o cantitate mai mare. Este recomandat să se consume cât mai multă apă în fiecare zi, fără a bea o cantitate foarte mare într-un timp scurt. Atenție și la momentele în care crezi că ți-e foame, pentru că s-ar putea să ai nevoie, de fapt, de un pahar cu apă.
Dacă îți dorești să faci o schimbare adevărată, care să te ducă mai ușor la un stil de viață sănătos, drumul spre acesta este plin de surprize plăcute.
Surse foto: unsplash.com
Studiu: Câtă cafea trebuie să bei, de fapt, ca să nu te îmbolnăvești... Umiditatea din casă, pericol pentru sănătate. Care este valoarea optimă și cum se obține...