Diferite părţi ale plantei sunt folosite în tratarea unor afecţiuni diverse, însă poate cel mai
frecvent, silimarina este folosită pentru a trata problemele la nivelul ficatului.
Silimarina este totodată folosită pentru că protejează sănătatea inimii prin scăderea nivelului
de colesterol şi ajută pacienţii să ţină sub control diabetul de tip 2. Silimarina este o plantă
medicinală cu efecte benefice asupra întregului organism. Silimarina este un complex de flavonoide extras din seminţele de Armurariu (Silybum marianum).
Extractul de silimarină ajută la eliminarea toxinelor din organism, care astfel pot duce la
creşterea nivelului de colesterol, diabet sau leziuni ale pielii. Folosită ca antioxidant,
silimarina este la fel de eficientă ca alte elemente nutritive importante, cum sunt vitamina E
sau vitamina C, esenţiale în lupta împotriva radicalilor liberi şi ideale pentru a încetini
procesul de îmbătrânire a organismului.
Silimarina are și o serie de alte beneficii pentru sănătate. Iată pentru tratarea căror afecţiuni
mai este folosită silimarina.
Susţine sănătatea ficatului
Silimarina este folosită de multe ori ca remediu natural pentru a trata problemele de ficat.
Ingredientul activ acţionează precum un antioxidant, reducând producerea de radicali liberi.
Specialiştii consideră că astfel se produce un efect detoxifiant şi de aceea silimarina este atât
de benefică în tratarea problemelor ficatului. Trebuie ţinut cont că silimarina se foloseşte doar
ca tratament complementar altor tratamente pentru ficat. Silimarina mai este eficientă în
combaterea efectelor nocive asupra ficatului, ale alcoolului, pesticidelor, metalelor grele sau
poluării.
Reduce nivelul colesterolului
Nivelul crescut de colesterol poate duce la apariţia unor probleme ale inimii şi creşterea
riscului producerii unui infarct. Studiile realizate în urmă cu câţiva ani au arătat că silimarina
are un rol important în menţinerea unui nivel scăzut al colesterolului.
Reduce rezistența la insulină
O altă serie de studii au condus la concluzia că silimarina ajută la reducerea rezistenţei la
insulină. Rezistenţa la insulină este o problemă în cazul pacienţilor care suferă de diabet de
tip 2. Consumul de silimarină, împreună cu tratamentele convenţionale, poate ajuta la
controlul nivelului de glucoză din sânge şi a simptomelor de diabet.
Susţine sănătatea sistemului osos
Silimarina are un rol esenţial în susţinerea sănătăţii sistemului osos. În urma unui studiu
realizat în 2013, s-a descoperit că silimarina ajută la prevenirea densităţii osoase.
Îmbunătăţeşte memoria
Silimarina creşte rezistența la stresul oxidativ, una dintre potenţialele cauze ale apariţiei bolii
Alzheimer. Silimarina ajută la îmbunătăţirea memoriei şi tratează condiţiile degenerative care
afectează mintea.
Întăreşte sistemul imunitar
Silimarina ajută la întărirea sistemului imunitar şi are un rol important în lupta contra
infecţiilor.
Are efecte anti-îmbătrânire
Silimarina este un excelent tratament pentru o piele sănătoasă. Silimarina poate ameliora
inflamaţiile la nivelul pielii, are efect antioxidant şi anti-îmbătrânire.
Silimarina este bogată în antioxidanţi, iar aceştia ajută la prevenirea efectelor nocive ale
radicalilor liberi şi la eliminarea toxinelor din sânge, iar acest lucru poate încetini procesul de
îmbătrânire. Prin consumul de silimarină, semnele vizibile ale îmbătrânirii şi apariţia unor
leziuni ale pielii pot fi reduse considerabil. Petele închise la culoare, ridurile, liniile şi alte
schimbări la nivelul pielii se pot estompa datorită silimarinei. Procesul de îmbătrânire este
astfel încetinit, însă nu doar la nivelul pielii, ci la nivelul organelor şi funcționării acestora.
Surse de silimarină
Anghinarele sălbatice reprezintă o sursă importantă de silimarină. Anghinarele sălbatice sunt
membri ai familiei de ciulini şi conţin o cantitate importantă de silimarină. De asemenea,
rădăcina de curcuma şi seminţele şi frunzele de coriandru conţin silimarină. Turmericul este
măcinat într-o pulbere galbenă şi folosit pentru a condimenta o varietate mare de preparate
culinare. Frunzele de coriandru adaugă, de asemenea, un gust deosebit şi prospeţime multor
feluri de mâncare. Alte surse de silimarină mai sunt strugurii cu coaja neagră, frunzele de
sfeclă, arahidele, drojdia de bere şi majoritatea fructelor de pădure.
Silimarina poate fi însă consumată şi ca extract. Pentru a folosi silimarina ca remediu naturist
în tratarea anumitor afecţiuni este necesar să discutaţi cu un medic, înainte de a începe să o
consumaţi.