Regimul destept si echilibrat in alimentatie este ceva ce trebuie sa te insoteasca toata viata, ca sa nu ajungi la cura de slabire facuta in campanii.
Si inca un sfat, cei care slabesc sanatos nu trebuie sa se alarmeze cand, dupa lepadarea unui numar de kilograme, ei nu mai slabesc. Fiindca e firesc sa se ajunga la un platou al curbei, cand greutatea stationeaza o perioada, dupa care slabirea continua.
PRINCIPII ALIMENTARE
Explica unele principii ale slabirii sanatoase Mihaela Ionescu, medic primar important la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. dr. N. Paulescu".
In primul rand, pentru slabire, omul nu trebuie sa faca foamea. Organismul are nevoie de toate principiile alimentare: si de glucide, si de proteine, si de grasimi, si de minerale, si de vitamine, si de oligoelemente.
Si asta in fiecare zi. Mesele trebuie sa fie in cantitati mici si dese. Apoi, trebuie introdus un obicei: inainte de masa, sa se bea un pahar cu apa. El va dilua secretiile gastrice pentru a tempera Ph-ul acid, stiut fiind ca aceasta aciditate aduce pofta de mancare.
PREVENTIE DIN COPILARIE
Obezitatea trebuie prevenita la copii. Inca din copilarie, obezitatea debuteaza cu supraponderalitatea. Iata un sfat: sa se dea copilului, inainte de masa, o prajiturica, un fursec, care ii taie pofta de mancare, copilul se simte satul si nu mai mananca mult. Si fiindca s-a impamantenit iesirea copiilor la fast-food, chiar si sarbatorirea zilelor de nastere tot la unitatile fast-food, acest obicei trebuie abandonat rapid.
Cand adolescentii ajung la maturitate sexuala, li se schimba metabolismul si exista tendinta de ingrasare naturala. Aceasta perioada din evolutia individului numita adolescenta se suprapune cu examene, sesiuni, cand tinerii mananca mai multa ciocolata, chipsuri si beau sucuri bogate in zahar. Ceea ce trebuie evitat, pentru a nu se repercuta asupra organismului cu kilograme in plus. Tinerii trebuie sa stie ca si anticonceptionalele sporesc tendinta de ingrasare.
FARA DULCIURI
Inainte de a incepe cura de slabire, omul trebuie sa se sfatuiasca si cu un psiholog. O metoda buna de slabit este sa elimini dulciurile, dar si acele fructe foarte dulci, cum ar fi strugurii, bananele, perele pergamute. Sa se traga frana viguros la consumul de biscuiti, de fulgi de cereale. Omul sa nu depaseasca 160 de grame de paine, iar sucurile racoritoare pline de zahar trebuie trecute si ele pe lista abandonului.
Cand vrei sa slabesti, mananci jumatate din cantitatea pe care o pui in farfurie. Principala masa trebuie sa fie micul dejun si apoi cantitatea de alimente trebuie imputinata din a doua jumatate a zilei, mai ales dupa ora 19:00. Atentie la folosirea suplimentelor alimentare!
Deoarece este complet gresit sa inlocuiesti masa cu pilulele si prafurile din aceasta categorie. Trebuie evitate chipsurile, minipita si cartofii prajiti. In locul acestora, nutritionistul Mihaela Ionescu iti recomanda sa mananci un mar.
Dulciurile trebuie inlocuite cu fructe, zaharurile din fructe fiind mai potrivite. Omul trebuie sa manance 300-400 grame de fructe si, din cand in cand, sa se delecteze cu o bomboana sau cu o tableta de ciocolata. Din cand in cand, poate sa manance si un gem natural, fara zahar adaugat.
ATENTIE LA SARE!
Sarea in exces este o otrava pentru organism. Sa ne amintim ca retine apa. Omul trebuie sa se limiteze la sarea continuta in toate alimentele in starea lor naturala si la sarea pusa de gospodina, in cantitate rezonabila, atunci cand gateste. Asa ca solnita nu are ce cauta pe masa.
Sa se foloseasca mai ales carnea slaba si pestele. Iar in materie de carne de pasare, sa alegem pasari care nu au fost indopate cu hormoni de crestere, acestia sporind glicemia si dezechilibrand metabolismul.
Trebuie sa fie evitate prajelile, dar si preparatele facute pane. Snitelele si chiftelele se dau prin pesmet sau faina, aceste preparate continand 80% glucide. Painea nu trebuie complet abandonata, caci ea contribuie la o glicemie lenta si constanta. Asa ca nu renuntati total la paine.
O alta greseala este zicerea ca painea prajita nu ingrasa. Este o capcana, fiindca prajind painea elimini apa si concentrezi glucidele. Astfel, in painea prajita, glucidele cresc de la 50% la 80%.
FEMEILE INSARCINATE
Gravidele nu trebuie sa se ingrase mai mult de 20 kilograme in cele noua luni de sarcina, caci deschid usa unor boli cum ar fi hipertensiunea, diabetul, iar supravegherea greutatii trebuie sa continue si dupa nastere, cand femeile sunt mai sedentare. Atentie in special in randul barbatilor amatori de alcool! Deoarece excesul de alcool duce la obezitate, iar berea ingrasa zdravan.
MEDICAMENTE
Nu exista cura de slabire minune si nici medicamente miraculoase de slabit. Cel mai indicat medicament de slabit este vointa. Nici un moment nu trebuie sa se uite ca medicamentele de slabit au si efecte secundare, tocmai din aceasta cauza unele fiind retrase de pe piata.
Folosirea diureticelor pentru slabit e o pacaleala, fiindca elimina apa, dar nu scapi de grasime. Cand oamenii nu slabesc, trebuie sa consulte si un endocrinolog, caci ingrasarea ar putea fi data, de exemplu, si de hipotiroidie.
Citeste jurnalul.ro