Antena Căutare

Slow-food, un stil de alimentatie sanatos

Stilul de alimentatie impune starea de sanatate a fiecaruia dintre noi. Alimentatia moderna de tip fast-food, preparata rapid, este una nesanatoasa, chiar otravitoare pentru organism. O alternativa sanatoasa a acesteia este alimentatia slow-food.

Nutritionistii atrag atentia ca produsele fast-food sunt total nesanatoase, aproape otravitoare pentru organism, deoarece contin cantitati foarte mici de calciu, magneziu, fosfor si vitaminele A si C, esentiale pentru buna functionare a organismului. In schimb, acestea contin cantitati foarte mari de grasimi si carbohidrati, de unde rezulta aportul caloric ridicat. Studiile arata ca numarul persoanelor supraponderale sau obeze este in crestere in toata lumea, deoarece din ce in ce mai multe persoane trec zilnic pragurile restaurantelor fast-food.

Specialistii sustin ca nu trebuie sa mananci in fiecare zi hamburgeri, shaorma sau cartofi prajiti ca sa ajungi supraponderal sau obez. Chiar si numai o masa la un astfel de local inseamna calorii in exces, iar daca acest lucru se intampla destul de des, duce cu siguranta la obezitate. Asadar, medicii atrag atentia ca alimentele fast-food sunt vinovate pentru o treime dintre infarctele inregistrate in lume. Dar nu numai bolile de inima ii ameninta pe obezi. Exista o legatura stransa intre alimentatia fast-food si diabetul de tip II. Persoanele care iau masa de doua sau de mai multe ori pe saptamana in astfel de restaurante au o rezistenta la insulina de doua ori mai mare decat cele care evita localurile de acest fel.

Slow-food, o alternativa alimentara sanatoasa

Ce este slow-food? Slow-food se doreste a fi un altfel de stil de viata, un mod sanatos si traditional de a manca. Alimentatia de tip slow-food este asemanatoare cu alimentatia naturala, fiind o alimentatie sanatoasa si lipsita de riscuri asupra sanatatii. In contradictie cu alimentatia fast-food, care prezinta un real pericol pentru sanatate, preparatele de tip slow-food sunt 100% naturale, cu gust si aroma unice, dar si cu valori nutritive superioare.

Preparatele slow-food au un grad de prelucrare redus, sunt produse numai prin metode traditionale, adaosurile sintetice lipsesc cu desavarsire, iar tehnologiile avansate de prelucrare a alimentelor nu exista. Metodele folosite in tehnologia de producere a alimentelor slow-food sunt afumarea traditionala, marinarea, coacerea si inabusirea. Un meniu slow-food poate contine carne slaba in cantitati moderate, de doua ori pe saptamana, iar in restul saptamanii, mancaruri cu legume si zarzavaturi, branzeturi, produse lactate naturale, oua, friganele, paine de casa, masline, supe, mancaruri cu legume, peste, salate in diverse combinatii, fructe si legume in stare cruda.

Articolul continuă după reclamă

Si deserturile slow-food pot fi extrem de delicioase: clatite, dulceata de casa, miere, briose, biscuiti cu vanilie, cozonac, bineinteles toate preparate acasa. Alimentatia slow-food are si un efect pozitiv asupra digestiei. Senzatia de foame si cea de saturatie sunt altfel percepute dacat in cazul alimentatiei fast-food, cand senzatia de foame este potolita rapid, cu un surplus nejustificat de calorii. Preparatele slow-food ofera ca alternativa la chifla din carne tocata si la cartofii prajiti din fast-food sau la lipia shaorma, preparatele gatite incet, supe si ciorbe ori tocanite cu multe legume si zarzavaturi, cu ingrediente, ierburi si arome naturale de sezon, fara aditivi sau adausuri.

In plus, stilul de alimentatie slow-food presupune si mancatul incet, deorece mancatul rapid are numeroase consecinte negative asupra organismului, printre care amintim:

- se intarzie senzatia de satietate, determinandu-ne sa mancam mai mult, iar rezultatul este ingrasarea rapida
- aparitia unor probleme, indigestia si arsurile la stomac prin fortarea digestiei
- substantele nutritive nu se mai absorb in mod normal, astfel ca vom simti foarte rapid nevoia de a merge la toaleta
- digestia va fi una rapida, iar o digestie nesatisfacatoare duce la slabirea sistemului imunitar, adica la o rezistenta mai mica in fata bolilor
- mancatul rapid, fara a mesteca bine mancarea sau mancatul cu ziarul in mana, in fata calculatorului sau a televizorului, in fuga sau in masina, in picioare sau in mers pe strada este o practica distructiva
Asadar, adoptand tipul de alimetatie slow-food, efectele nu vor intarzia sa apara. Vom avea un organism tonifiant, un metabolism sanatos si ne vom mentine silutea.

Citeste si Revista Felicia!

5 aperitive care taie pofta de mancare... Cum opresti sughitul?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x