Antena Căutare

Stresul bun si stresul rau

Stresul a devenit un fel de capcaun-sef care baga oamenii in spital si care, dupa cum barfeste gura targului, ii bantuie pe toti in mai mare sau mica masura. Colac peste pupaza, nici nu se rezolva usor.

Ar trebui ca oamenii sa inteleaga ca stresul nu e intotdeauna balaurul nimicitor.

Stresul este o reactie ce apare la oricare om normal in conditii de suprasolicitare. Dar in cazul situatiei normale, acest stres dispare prin odihna, fara sa fie necesar un tratament.

Continua sa explice "cu ce se mananca" stresul profesor doctor Radu Rogozea, un om de stiinta de mare valoare care face parte din societatile de elita ale neurologiei mondiale, presedintele Societatii Romane de lupta impotriva epilepsiei. Stresul este de doua feluri.

Exista un stres pozitiv, denumit eustres, care este favorabil.

Articolul continuă după reclamă

Dar exista si un stres negativ, denumit distres, si in fata lui organismul nu mai face fata, nu se mai adapteaza. Este in acest caz o reactie de inadaptare la factorii de mediu si, cam dupa sase luni de existenta a stresului rau, acesta se complica si apar nevrozele.

Prin organele de simt, apare un bombardament asupra creierului si el reactioneaza, trimitand semnale spre celelalte structuri ale sistemului nervos.

Ca urmare, sub stare de stres negativ apar tulburari neurovegetative: de exemplu, maini si picioare reci, diaree. Semnalele spre structurile sistemului nervos alterate de stres schimba si functionarea glandelor endocrine. Ca atare, apar secretii mai multe de la glandele endocrine.

In eustres, adica in stresul pozitiv, favorabil, noradrenalina si endorfinele dau o stare buna. In stresul defavorabil - distres - , catecolaminele, cortizonul duc la stari negative. In stresul rau, un rol il are si labilitatea sistemului nervos, care labilitate poate fi din nastere.

Alta labilitate a sistemului nervos este dobandita prin acumulari de stres. In primul rand, stresul se manifesta cu oboseala inexplicabila, maini atarnand pe langa corp, o lipsa de chef la orice, apare si o irascibilitate pe care poporul o numeste "a devenit un pachet de nervi".

Omului nu numai ca ii sare mustarul din orice, dar devine si neatent, memoria ii scade, uita anumite lucruri petrecute chiar de curand. In stres este recunoscuta triada insomnie, dureri de cap, ameteli.

Citeste jurnalul.ro

Pentru o dieta echilibratat trebuie sa mancam de 5 ori pe zi... VIDEO! Cata carne e prea multa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x