Dr. Cristina Balanescu, medic primar, medicina generala, specialist in acupunctura, homeopatie si apifitoterapie, spune ca o senzatie de oboseala si de usoara instabilitate psihica inaintea ciclului este normala. Daca se trece printr-o astfel de stare, este mai intelept sa se abordeze un ritm de viata mai putin alert.
Cand insa simptomele sunt exacerbate avem de-a face cu ceea ce se numeste sindrom premenstrual. Acesta poate imbraca o forma usoara sau poate fi insotit de o multitudine de simptome fizice si psihice neplacute care timp de cateva zile pe luna pot transforma viata femeii intr-un calvar.
Tipuri de sindrom premenstrual
In ultimii ani, femeile par sa se confrunte din ce in ce mai frecvent cu sindromul premenstrual. Cercetarile au aratat ca acesta este rezultatul unui dezechilibru hormonal complex, ce consta in cresterea exagerat de mare a nivelului de estrogeni si scaderea nivelului de progesteron.
Implicate in aparitia si mentinerea acestui dezechilibru se pare ca sunt stresul si factorii emotionali. Simptomele sindromului premenstrual se fac simtite atat la nivel fizic, cat si psihic. Aproape 75% din femei sufera la un moment dat de o forma de sindrom premenstrual.
Exista cinci tipuri de sindrom premenstrual:
- tipul 1: anxietate, instabilitate, iritabilitate, schimbari bruste de dispozitie;
- tipul 2: pofta de mancare incontrolabila;
- tipul 3: dureri de cap, oboseala, ameteala, palpitatii;
- tipul 4: depresie, plans, confuzie, insomnie, scaderea memoriei;
- tipul 5: crestere in greutate, dureri de sani, dureri abdominale, picioare si maini umflate.
Foto: childrentopics.com
Citeste si Revista Felicia!