- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Dacă aveai impresia că nu ai niciun viciu, iată că te-ai înşelat amarnic. Conform unui studiu recent, celebra reţea de socializare generează un nivel similar de dependenţă cu cel al cocainei
Cu siguranţă ai zis de multe ori că renunţi să mai stai ore întregi pe Facebook, ca atunci când mănânci laşi telefonul departe, că uiţi de el când eşti cu prietenii în oraş. Rezultatul?! Ai rezistat doar câteva minute. Ei bine, totul are o explicaţie.
Articolul continuă după reclamă
”Cine nu a încercat deja să renunţe la reţelele de socializare timp de câteva zile, dar a recidivat după doar 30 de minute, pentru a publica sau distribui un link amuzant pe pagina sa principală?”, se întreabă autorii unui studiu realizat recent de cercetători de la Universitatea South Carolina din Statele Unite şi publicat în Psychological Reports.
Aceştia au invitat 20 de studenţi (10 bărbaţi şi 10 femei) cu vârste cuprinse între 18 şi 23 de ani să participe la un test conceput pentru a măsura reacţiile voluntarilor în faţa unor simboluri şi unor semne asociate cu Facebook.
Datorită observării creierelor participanţilor cu ajutorul imagisticii cu rezonanţă magnetică, oamenii de ştiinţă au constatat că folosirea excesivă a reţelei de socializare Facebook şi consumul de cocaină pot avea efecte similare.
Într-adevăr, în cazul internauţilor care folosesc cu regularitate Facebook, s-au activat exact acele zone cerebrale asociate cu impulsivitatea care se activează şi în cazul toxicomanilor.
Singura diferenţă dintre dependenţa de cocaină şi dependenţa de Facebook a că la studenţii care au participat la acest studiu, zonele din creier implicate cu inhibarea impulsivităţii au funcţionat în mod normal.
Cercetătorii americani au ţinut totuşi să îi liniştească pe internauţi, afirmând că această dependenţă poate fi tratată, prin restabilirea unui echilibru între sistemele cerebrale. Una dintre posibilele soluţii ar consta într-o terapie cognitivo-comportamentală, utilizată adeseori în lupta împotriva dependenţelor.
Ce să mănânci când ești răcit sau gripat și vrei să scapi mai repede de chin! Asta nu te învață niciun medic sau farmaci...
Femeia care trebuie să mănânce o dată la 20 de minute. Altfel moare...