Antena Căutare

Tastarea excesiva de mesaje pe telefonul mobil ne imbolnaveste corpul

Dezvoltarea smartphone-urilor si a tabletelor digitale este cauza unei noi epidemii care afecteaza ceafa, spatele si degetele. Circa 18% dintre utilizatori declara ca-si folosesc telefonul sau tableta intre 2 si 4 ore pe zi, scrie 20minutes.ch.

Utilizarea telefoanelor inteligente pentru a scrie mesaje, a naviga pe internet sau a intra pe Twitter este in plin avant: 44% dintre britanici le folosesc in alte scopuri decat serviciul voce, de la o jumatate de ora la doua ore pe zi, potrivit unui sondaj You Gov, desfasurat pe 2.034 adulti chestionati pe 19-21 septembrie. Britanicii i-au gasit deja un nume acestei epidemii: "text neck" pentru durerile de ceafa legate de tastarea mesajelor si "text thumb injury" pentru degetul mare. Utilizarea excesiva a telefoanelor mobile si a tabletelor digitale produce dureri care pot fi stanjenitoare.

"Am avut o pacienta care suferea de o inflamatie a tendoanelor degetului mare din cauza folosirii tastelor telefonului. Nu si-a putut folosi mana cateva saptamani", spune Tim Hutchful de la Asociatia britanica a chiropracticienilor, care a comandat un sondaj pe acesta tema.

"Corpul nostru nu e facut sa functioneze asa, spune si Sammy Margo", membra a Federatiei britanice a kinetoterapeutilor. Ea arata ca motivul ar fi tastele prea mici, degetele trebuind sa faca eforturi prea mari. "Unul din pacientii mei a fost nevoit sa se opreasca din cauza durerilor si si-a luat un soft de recunoastere vocala", adauga ea.

In afara problemelor create de taste, ecranul este la originea unor pozitii proaste. "Greutatea medie a capului este de 4,5 - 5,5 kg", arata Tim Hutchful. In pozitie ideala, se poate trasa o linie dreapta de la ureche, la umar, sold, genunchi si glezna, greutatea fiind astfel repartizata pe intreg corpul. "Cand privim un ecran, capul se inclina inainte si-i simtim o greutate de pana la patru ori mai mare", adauga el.

In pofida acestor riscuri, folosirea tabletelor digitale se dezvolta rapid. Utilizarea lor se adauga la cea a calculatoarelor, cel mai raspandit mijloc de lucru. Emmanuelle Rivoal, osteopat la Paris, intalneste tot mai multi pacienti cu dureri mari, dupa ce petrec peste 5 ore pe zi in fata unui ecran.

"Eu consider ca inconvenientul major este convergenta vizuala. Telefonul, tableta si calculatorul implica mobilizarea muschilor vederii. Problema e ca un muschi mobilizat in permanenta cheama in ajutor alti muschi: ai maxilarului, gatului si umerilor", afirma specialista.

Aceste tulburari musculo-osoase au ajuns sa fie o epidemie: in Franta, este prima cauza a bolilor profesionale, cu 9,7 milioane de zile de munca pierdute in 2010. In Marea Britanie, un salariat din 50 sufera de aceste tulburari.

Fara a demoniza smartphone-urile, Tim Hutchful recomanda folosirea lor sub 40 de minute pe zi, pauze si alinierea capului cu umerii in timpul utilizarii. Emmanuelle Rivoal da si ea sfaturi utilizatorilor: sa-si ridice ochii de pe ecran si sa priveasca in departare la intervale regulate, sa caste si sa se intinda ca o pisica: "In acest fel se reaseaza celulele, care-si recapata atentia. In caz contrar, captatorii de atentie adorm, iar muschii incep sa se crispeze" avertizeaza ea.

Sammy Margo este ingrijorata indeosebi de copii si adolescenti, mari utilizatori de mesagerii. "Stiu familii in care se comunica prin mesaje de la o camera la alta", arata ea.

Citeste si Financiarul!
Foto: Hepta

Ulcerul nu este provocat numai de bacteria Helicobacter pylori... Cum te fac magazinele sa mananci mai mult si mai prost...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x