Antena Căutare

Terapie "minune" pentru barbatii care si-au pierdut fertilitatea, in urma tratamentului pentru cancer

S-a reusit recuperarea fertilitatii masculine, pierduta dupa tratamentele pentru cancer. Tehnica, experimentata cu succes pe maimute, foloseste "celule mama” ale tesutului testicular al pacientului, ce se reintroduc in timpul teerapiei

| hepta

Stiinta a deschis o poarta si da speranta acelora care si-au pierdut fertilitatea, dupa ce au suferit de cancer. Tratamentele oncologice pot afecta capacitatea barbatilor de a avea copii, iar pana acum, unica posibilitate era ca inainte de a incepe terapia, sa lase o mostra de sperma intr-o banca, ce se poate folosi dupa.

Totusi, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Pittsburg a reusit sa experimenteze cu succes, pe primate, o alternativa.

Este vorba despre o injectie cu “celule mama spermatogoniale”, congelate inainte, gata sa produca sperma si care, dupa cum arata testele pe maimute, reusesc sa fertilizeze ovulele pentru a genera embrioni. Rezultatele muncii lor s-au publicat in revista “Cell Stem Cell”

Cei care nu au ajuns inca la pubertate nu se pot baza pe optiunea de a duce o mostra de sperma la banca. In pofida acestui fapt, chiar si tinerii au ceea ce poarta numele de ”celule mama spermatogoniale”, in tesutul lor testicular, gata sa inceapa sa produca sperma, in timpul pubertatii. Pentru a demonstra asta, echipa de cercetatori a experimentat pe maimute care nu au ajuns la pubertate, iar apoi le-au supus tratamentului cu chimioterapie, despre care se stie ca anuleaza fertilitatea.

Articolul continuă după reclamă

La putine luni dupa, specialistii au reintrodus in fiecare maimuta, propriile “celule mama spermatogoniale”, cu ajutorul ultrasunetelor, iar productia de sperma si-a revenit la noua din 12 animale.

Cercetatorii au mers chiar si mai departe. Unele celule mama spermatogoniale ale unor maimute au fost transplantate unor alte animale cu care nu aveau nimic de-a-face. Celulele au creat la randul lor sperma impreuna cu amprenta ADN-ului donatorului.

In diferite centre din SUA si din alte tari deja se recolteaza tesut testicular de la cei mici, pentru ca ei sa poata avea, pe viitor, proprii copii biologici.

Cu toate acestea, cercetatorii spun ca exista intrebari fara raspuns, ce vor fi analizate si deslusite pe parcurs.

Foto: Hepta

Secretul modelului Bar Refaeli: "Mananc de toate, dar cu moderatie"... Simptome de cancer pe care barbatii le ignora! Dar tu?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x