- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Astfel de trucuri prin care poți măsura capacitatea plăminilor au luat cu asalt rețelele de socializare, unii susținând că cei care pot rezista chiar și doar 40 de secunde se află peste medie. Una dintre cele mai recente metode a fost publicată pe Instagram de un „specialist în respirație”, pe nume Gideon Horner, iar postarea sa face acum înconjurul internetului.
Testul viral de respirație prin care îți verifici capacitatea plămânilor. Ce trebuie să faci
Într-o postare în care a prezentat beneficiile exercițiilor de respirație pentru a combate anxietatea, Horner este văzut ținându-și respirația timp de un minut, în timp ce un cronometru care apare pe ecran pleacă din punctul A în punctul B, relatează dailymail.co.uk.
Înainte de a începe porovocarea el a spus: „Dacă vă puteți ține respirația de la A la B, aveți o capacitate pulmonară și o toleranță la CO2 mai bune decât 95% din populație”.
Deși nu este clar de unde a luat internautul aceste informații, dar o mulțime de oameni s-au chinuit să termine provocarea, iar unii au declarat că aproape i-a băgat „în mormânt” sau că „și-zu văzut bunica” în timp ce încercau.
Cu toate acestea, alții au susținut că se află în acest râvnit grup de 5%.
„Am făcut testul fără nicio problemă. Aș fi putut rezista mai mult. Am 78 de ani', a comentat cineva.
„Am 51 de ani și am fost la un pas să cedez! Acele ultime 5 secunde...”, a scris un alt internaut.
Deși testul de respirație s-a viralizat în mediul online, capacitatea de respirație variază foarte mult de la o persoană la alta și nu este considerată de medici un bun indicator al sănătății generale a plămânilor.
Studiile au arătat că, în medie, o persoană își poate ține respirația între 30 și 90 de secunde.
Factorii care pot influența capacitatea plâmânilor sunt vârsta, statutul de fumător, condiția fizică generală și, în mod esențial, toleranța la disconfort.
Acesta din urmă fiind motivul principal pentru care medicii nu consideră de obicei capacitatea unei persoane de a-și ține respirația un indicator bun al sănătății respiratorii.
Deși în timpul Primului Război Mondial aceasta a fost folosită ca metodă de a crește rezistența fizică, experții au început să realizeze că nu era o măsură potrivită. Acest lucru se datorează în parte faptului că oamenii se pot antrena să își țină respirația și să suporte mai mult timp disconfortul provocat de dorința corpului lor de a primi oxigen, ceea ce denaturează orice rezultate.
Prin urmare, medicii moderni folosesc de obicei un test numit spirometrie pentru a evalua sănătatea plămânilor unei persoane. În cadrul acestor examinări, unei persoane i se atașează o clemă la nas și i se pune un tub în fața gurii.
Citește și: Diferența dintre răceală și gripă. Cum deosebim cele două afecțiuni respiratorii
Apoi, respirând doar pe gură, cantitatea de aer pe care o inspiră și o expiră este înregistrată de un aparat. Acest lucru este folosit pentru a vedea dacă o persoană adună suficient oxigen cu fiecare respirație.
Unele persoane, cum ar fi scafandrii și personalul militar, se pot antrena să își țină respirația pentru perioade lungi, recordul mondial apropiindu-se de 25 de minute.
Fructul cu puteri vindecătoare pentru organism. Se găsește în toate pădurile din România și întărește imunitatea... (P) 5 sfaturi de care să ții cont înainte să iei medicamente...