Pentru a ne mentine tinere si frumoase, specialistii sustin ca o dieta anti-aging trebuie sa contina 50% carbohidrati, 25% proteine si 25% grasimi. Este recomandat ca proteinele sa provina din produse vegetale, precum soia, fasole sau tofu si doar o treime din carne. Carbohidratii trebuie luati din fructe si legume, iar grasimile - din ulei de masline, peste si nuci si mai putin din produsele animale.
Pestele
Specialistii ne recomanda sa consumam cate o portie de peste de 150 de grame/zi, de patru ori pe saptamana, preparat la gratar sau la cuptor. Prin continutul de proteine de calitate, antioxidanti si microelemente, pestele contribuie la reducerea colesterolului rau si a trigliceridelor si previne bolile cardiace.
Uleiurile vegetale
Ca si pestele, uleiurile vegetale sunt bogate în acizi grasi Omega 3, foarte buni pentru mentinerea sanatatii inimii. Consumate cu moderatie, una sau doua linguri pe zi, uleiurile vegetale au un rol important în dieta anti-îmbatranire. De masline sau de porumb, dar si uleiul de susan sau de nuca, cu un parfum inconfundabil, folosit mai mult la salate, are o puternica actiune anti-aging. La fel de bune si sanatoase, dar mai putin cunoscute sunt si uleiurile din seminte de struguri, de dovleac sau de in.
Rosiile si broccoli
Cu un continut bogat de antioxidanti si licopen, rosiile ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer, au un rol important în vindecarea anumitor boli si ajuta la detoxifierea organismului. Broccoli ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer (colon sau san), previne aparitia cataractei si a osteoporozei. Pentru a-si mentine principiile active, broccoli trebuie consumat cat mai aproape de forma proaspata, în portii de 200 de grame, de trei sau patru ori pe saptamana.
Legumele uscate
Legumele uscate, precum fasolea uscata sau lintea, contin carbohidrati lenti, proteine vegetale de calitate si fibre, cu un rol important în reglarea tranzitului intestinal si reglarea apetitutului. Portia recomandata este de 150-200 de grame (fierte) pe zi.
Ceapa si usturoiul
Si ceapa si usturoiul contin numeroase vitamine, A, C, PP si B, antioxidanti si microelemente, cu un efect antiîmbatranire. Se recomanda consumul unui catel de usturoi pe zi si a trei cepe pe saptamana.
Ciocolata amaruie
Are un efect antistres garantat datorita continutului de triptofan, dar mai contine si vitamine din grupa B si E, magneziu, fosfor si fier. Portia recomandata este de 3-4 patratele pe zi, dar ciocolata trebuie sa aiba un continut de cacao de cel putin 70%.
Nucile si alunele
Bogate în vitamina E si seleniu, si nucile si alunele contribuie la mentinerea tineretii. Portia recomandata este de 100 de grame de nuci sau alune pe zi, fara sare.
Ce ar putea contine o dieta anti-îmbatranire pe o perioada de o saptamana
• Micul dejun: ora 11.00
În functie de preferinta, poti opta pentru urmatoarele alimente: iaurt degresat simplu sau cu fructe, ceai verde, lapte degresat, cereale integrale cu fructe uscate, struguri sau prune.
• Masa de pranz
La alegere, poti opta pentru: piure de spanac, peste (ton, somon, macrou sau sardine) preparat la gratar, fasole verde fiarta, salata de andive cu ulei de masline si suc proaspat de lamaie, fructe de mare cu usturoi si verdeata, salata verde cu rosii, castraveti si ceapa verde, broccoli sau conopida la abur, salata de dovlecei, frigarui de pui cu legume, carne de vita slaba cu garnitura de cartofi fierti si mancare de fasole boabe fara prajeala.
• Cina
Tot în functie de gust, la cina poti opta pentru: mancare de mazare, supa de legume, fructe de mare preparate la abur, omleta, salata de vinete, salata de varza, salata de sfecla, avocado, nuci.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: ggpht.com