Tot ce trebuie să știi despre dieta cu murături. Verdețurile și legumele fermentate, numite și murături, sunt foarte populare mai ales în sezonul toamnă-iarnă.
Prin adaos de sare, se generează o fermentare lactică imediată a carbohidraților vegetali (muraturile fermentate). Dar există și altă formă de a obține murăturile, și anume, adăugând oțet (murături nefermentate).
Beneficiile murăturilor în dietă
Murăturile au un aport scăzut de calorii:
Murăturile sunt o alternativă de gustare excelentă, între mese, ele furnizând foarte puține calorii - 17 Kcal / 100g, grăsimi foarte puține - 0,10 g / 100g. În plus, carbohidrații conținuți sunt favorabili, adică mențin sățietatea, atâta timp cât le asociați cu 30-50 g de brânză sau cârnați fără grăsime, astfel încât gustarea să fie echilibrată.
Rețineți că măslinele oferă mai multe calorii (140 Kcal / 100g), deoarece conțin mai multe grăsimi (12% verzi și 30% negre), deși sunt grăsimi favorabile (monosaturate), similare cu cele ale uleiului de măsline. Dar ar trebui consumate cu moderație, adică cinci măsline și o felie de șuncă.
Murăturile favorizează pierderea în greutate
Cercetările recente au arătat că microbiota (flora intestinală) la persoanele slabe este diferită de cea a persoanelor supraponderale. Prin urmare, consumul de probiotice din genul Lactobacilus, prezent în iaurturi, muraturi sau alimente fermentate, favorizează pierderea în greutate, deoarece îmbunătățesc digestia grăsimilor și reduc stocarea acestora.
Murăturile au vitamina C
Varza murată este cea mai bogată în vitamina C. Bogată în probiotice, activează flora intestinală. Murăturile sunt foarte bogate în bacterii probiotice favorabile, din genul Lactobacilus acidophilus, bifidus, plantarum, leichmanii, fermentum. În plus, s-au înregistrat progrese majore în ce privește creșterea imunității. Deoarece 80% din sistemul imunitar rezidă în intestin, consumul de probiotice menține forma microbiotei sau florei intestinale în satre bună de funcționare, pentru a evita stările de hiperimunitate (alergii sau boli autoimune) sau hipoimunitate (infecții sau cancer).
Murăturile îmbunătățesc digestia și tranzitul intestinal
Murăturile acumulează acid lactic în procesul de fermentare, iar acesta îmbunătățește digestia proteinelor, care se face într-un mediu acid.
Ele sunt, de asemenea, foarte recomandate in caz de constipașie, balonare abdominală, după masa și pentru a combate gazele intestinale.
Dieta fulger cu murături
Dacă vrei să ții o dietă-fulger cu murături, iată ce trebuie să consumi pe parcursul a trei zile. Atenție, hidratarea este foarte importantă.
Dieta fulger cu murături - Ziua 1
Consumă pe tot parcursul zilei în jur de un kilogram de murături (varză murată, castraveţi, gogoşari, gogonele).
Pentru cele mai bune rezultate, îţi recomandăm ca în prima zi a dietei să mănânci numai murături. Astfel, soliciţi metabolismul să ardă rapid grăsimile şi începi să-ţi detoxifici organismul.
Dieta fulger cu murături - Ziua 2
Poţi reduce cantitatea de murături la aproximativ 700 de grame. În această zi mai poţi consuma un ou fiert (la gustarea dintre micul dejun şi prânz) şi mere (la masa de la prânz).
Cina din cea de-a doua zi a dietei poate consta într-un preparat pe bază de varză murată. O variantă ar fi să prepari o mâncare la cuptor, din varză murată, cartofi copţi, puţin lapte, 20 de grame de unt, ceapă şi condimente.
Dieta fulger cu murături - Ziua 3
În această zi poţi combina meniurile din primele două zile.
Citește și:
Dieta metabolică de 13 zile. Slăbești peste 7 kilograme și reglezi tranzitul intestinal