In prezent sunt testate doua noi medicamente antivirale - boceprevir si telaprevir -, destinate bolilor cu virusul C (VHC), numit "de genotip 1".
Asociate tratamentului administrat in prezent, interferon peg si ribavirina, se poate atinge o rata de vindecare intre 45% si 70%.
Deocamdata, noile medicamente au o autorizatie temporara de utilizare pentru 1.500 de pacienti in stadii avansate de boala, care prezinta rezistenta la tratamentele actuale, precizeaza profesorul Stanilas Pol, hepatolog la Spitalul Cochin (Paris), citat intr-un articol din Le Figaro. Infectia cu VHC se poate vindeca spontan, avand un pasaj foarte discret.
Dar daca raspunsul imunitar este incomplet, virusul poate continua sa se multiplice in celulele hepatice si infectia sa devina cronica. Se ajunge la leziuni hepatice si la formarea de tesut amorf, fibroza, care, treptat, invadeaza ficatul si-i altereaza functiile. Hepatita cu virusul C este o boala silentioasa.
Un sfert din diagnostice sunt in stadii de fibroza avansata sau de ciroza, explica profesorul Patrick Marcellin, hepatolog la Spitalul Beaujon (Paris). Din 100 de persoane infectate cu VHC, 20% fac ciroza in aproximativ 20 de ani, iar dintre acestea, anual, 3% sunt amenintate de cancerul hepatic.
Pentru ca nu beneficiaza - ca hepatita cu virusul B - de un vaccin, cea mai buna metoda de aparare raman depistarea precoce a bolii si administrarea imediata a tratamentului corect. Cand boala a evoluat spre ciroza, se impune un tratament.
Combinatia interferon si ribavirina, cu efectele nedorite, anemie si apatie, care pot fi controlate, poate duce la rezistenta. Dar tratamentul are o eficienta medie de 60%. Nedetectarea virusului timp de sase luni indica vindecarea infectiei si, intr-o mare masura, a bolii hepatice.
De la noile molecule antivirale se asteapta imbunatatirea ratei de vindecare (70%), dar si posibilitatea tratamentelor fara interferon.
Afla care este durata ideala a somnului!... VIDEO! Cum sa tinem dieta in post...