Trichineloza este o infecție ce poate pune viața în pericol. Aceasta apare în urma consumului de carne de porc infestată cu parazitul Trichinella, atunci când această carne este gătită insuficient.
Trichineloza. Simptome
Simptomele trichinelozei pot fi confundate ușpr cu cele ale unei toxinfecții alimentare. Acestea depind de factori precum stadiul şi localizarea infecţiei, dar şi starea generală de sănătate a persoanei infectate.
La una sau două zile de la dezvoltarea Trichinelozei, simptomele pot fi: greață, vărsături, diaree, mâncărimi ale pielii, crampe abdominale sau febră ușoară.
Mai târziu, la o săptămână sau până la 15 zile de la infectare, pot apărea: dureri musculare sau articulare, frisoane, slăbiciune generalizată, oboseală, dureri de cap, febră ridicată, tuse, constipație, umflare a feței și în special a ochilor, precum și sensibilitate la lumină.
Dacă larvele parazițior Trichinella ajung la creier, plămâni sau inimă, pot apărea simptome grave, ca: dificultăți respiratorii, aritmie cardiacă, tulburări de echilibru sau coordonare, crize epileptice, insuficiență cardiacă ori chiar deces.
Sinuzita, pneumonia, nefrita, micoardita, encefalita, meningita și bronhopneumonie sunt complicații ale trichinelozei, deși acestea sunt mai rar întâlnite.
Trichineloza nu este contagioasă de la o persoană la alta – infecția poate apărea după gătirea cărnii de porc într-un mod necorespunzător sau după consumul de carne de porc netestată ori de mezeluri procesate incorect.
Copiii, gravidele, persoanele vârstnice şi cele care suferă de boli cronice sunt mai expuse riscului de complicaţii.
Trichineloza. Cum trebuie să fie gătită carnea de porc pentru a preveni infecția
Prepararea corectă a cărnii de porc reprezintă cea mai bună metodă de prevenire a trichinelozei. Pentru a distruge toate larvele de Trichinella din carnea de porc, specialiștii recomandă gătirea acesteia la cel puţin 71 de grade Celsius.
Congelarea cărnii de porc la cel puţin minus 5 grade Celsius, timp de 20 de zile, este o altă metodă de prevenire a trichinelozei. Afumarea, sărarea şi gătitul la microunde nu distrug larvele de Trichinella și nu previn apariția trichinelozei.
Este recomandat și spălatul pe mâini temeinic în urma manevrării cărnii de porc, precum şi igienizarea tocătoarelor, a cuţitelor şi a altor ustensile folosite pentru tranşarea cărnii.
Diagnosticul trichinelozei se stabileşte pe baza simptomelor resimţite, dar şi a unui test de sânge și, uneori, pe baza unei biopsii musculare.
Deși trichineloza poate trece de la sine, pentru evitarea complicaţiilor, este necesară vizita la medic.
Mierea chiar este un aliment-minune! Cum și câtă miere trebuie să consumăm zilnic pentru a obține cele mai bune rezultat... De ce pierdem o sarcină? Primele 3 luni sunt cruciale. Ce măsuri specifice trebuie luate pentru a avea un bebeluș sănăto...