Usturoiul este o minune a naturii! Pe lângă gustul nemaipomenit pe care îl oferă mâncării, aceasta este extrem de benefic pentru sănătate
Chinezii o ştiu de mii de ani, motiv pentru care, încă din cele mai vechi timpuri, aceştia ţineau un căţel de usturoi, timp de câteva minute în gură, în fiecare dimineaţă. Proprietăţile sale antibacteriene şi antiinflamatorii erau cunoscute încă de atunci.
Pentru a masca mirosul, te speli pe dinţi şi mesteci câteva boabe de cafea sau pătrunjel. Se consideră că usturoiul conţine un număr mare de compuşi sănătoşi, care prin această metodă intră în corp prin salivă şi curăţă vasele de sânge.
Acţiune terapeutică
Usturoiul are efect antispastic, colagog, diaforetic, anticancerige, expectorant, febrifug, stomahic, vasodilatator, antimicrobian, hipotensiv şi antihelmintic.
Indicaţii terapeutice
Consumat ca atare, tinctură sau pulbere, usturoiul este recomandat în guturai, răceli, arteroscreloză, boli reumatice, afecţiuni digestive, pneumopatii, gripă, bronşită cronică, astm, tuse, febră, hipertensiune, hipercolesterolemie, infecţii bacteriene, artroză, paraziţi intestinali, gută, meteorism abdominal, gastrite, diabet, şi tulburări de ritm cardac.
În afecţiuni externe se pot pune cataplasme cu usturoi sau comprese cu sirop din usturoi pentru tratarea piciorului de atler, candidozei vaginale, acneei, pitiriazisului, arsurilor, ulceraţiilor cutanate, abceselor tegumentare sau a verucilor vulgare.