- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Dacă și tu te numeri printre acele persoane care obișnuiesc să întârzie în mod curent, ar trebui să știi că rezultatele unui studiu realizat în rândul a 2.000 de adulți a arătat faptul că acesta este motivul generator de stres pe care ei l-au considerat cel mai mai important din viața lor. În același timp, și efectele stresului sunt de cele mai multe ori foarte puternice asupra noastră, după cum au demonstrat rezultatele aceleiași cercetări. Pentru aproximativ 80% dintre participanți, stresul a cauzat insomnii, iar în cazul a altor 60% acesta le-a afectat sănătatea, 1 din 10 subiecți prezentând semne pe termen lung. De asemenea, peste 75% dintre participanți au indicat cum corpul lor a reacționat fizic la stres cauzându-le dureri de cap și de gât, disconfort al stomacului, răceli sau iritarea pielii. Cu atâtea dezavantaje pe care ți le cauzează stresul, este clar că trebuie să găsești modalități de a nu mai întârzia, așa cum sunt și cele din continuare.
Stabilește-ți obiective și recompense
Știi și tu deja că o problemă recunoscută, este pe jumătate rezolvată, așa că primul pas spre vindecare este reprezentat de conștientizarea acestei probleme. După ce ai făcut acest lucru, este momentul să identifici câteva dintre avantajele pe care le poți obține dacă devii o persoană punctuală. Este de preferat să le și notezi, dar și să-ți acorzi recompense pentru fiecare victorie.
Învață să-ți calculezi corect timpul
S-a demonstrat științific faptul că cea mai mare problemă a celor care întârzie este aceea că estimează greșit timpul alocat activităților curente. Specialiștii le recomandă celor aflați în această situație să-și facă un jurnal cu durata activităților zilnice și să își procure un ceas de mana de calitate, care v-a fi de mare ajutor în acest demers. Și acesta mai ales în cazul femeilor care au mari probleme cu întârzierile.
Asigură-ți întotdeauna un surplus de timp
Acest obicei este menit să te pună la adăpost pentru toate situațiile neprevăzute care pot apărea și îți pot sabota întreg programul. De exemplu, dacă trebuie să ajungi undeva la o anumită oră, plănuiește să fii acolo cu 15 minute mai devreme și în cest caz ambuteiajul neașteptat din trafic nu va mai reuși să-ți dea tot programul peste cap.
Nu ceda ispitelor care te pot distrage
De exemplu, dacă lucrezi, trebuie să înveți să-ți prioritizezi activitățile și odată ce te-ai apucat de un proiect, pentru a-l finaliza la timp, este recomandat să nu te mai întrerupi sub nicio formă pentru a face altceva. Iar dimineața, trebuie să renunți clar la amânarea alarmei sau la verificarea gadget-urilor, care sunt mari consumatoare de timp.
Organizează-ți activitățile
Pentru a reuși să devii o persoană organizată, trebuie să înveți, în primul rând, să-ți stabilești prioritățile. Odată ce lucrurile importante vor fi rezolvate, îți va fi mult mai ușor să te ocupi de cele mai mărunte. De asemenea, dacă te ocupi de activitățile mai dificile dimineața, randamentul tău va fi mult mai bun și vei beneficia de un surplus de timp pe care îl poți folosi pentru a face altceva.
Respectă-ți personalitatea și felul de a fi
Există printre noi persoane mai lente, care au nevoie de mai mult timp pentru a atinge un obiectiv, la fel cum sunt și unele care nu sunt atât de energice, inclusiv din cauza unor probleme de sănătate, dar și persoane care funcționează mai bine în circumstanțe stresante. Dacă te afli într-una din aceste situații, atunci când îți conturezi programul zilnic, trebuie neapărat să ai în vedere și aceste aspecte.
Învață să aștepți cu plăcere
Odată ce vei reuși să faci câteva schimbări în comportamentul tău, ai toate șansele ca atunci când ai o întâlnire să ajungi mult mai devreme. Dacă îți vine să crezi, sunt nenumărate cazurile în care oamenii preferă să întârzie decât să aștepte ei la rândul lor. Și atunci, pentru a rezolva această problemă, este recomandat să-ți petreci acest timp citind ceva plăcut (o carte, o revistă, un ziar, un articol frumos etc.) sau să socializezi cu cineva cu care rezonezi bine.
Pentru a nu mai întârzia și pentru a scăpa de acest stres care are o influență foarte mare asupra organismului nostru, mai există o veste bună. Este un fel de exercițiu care s-a dovedit eficient, potrivit unui studiu de specialitate. Și anume, încearcă să-ți creezi noi obiceiuri într-un interval de 66 de zile, perioadă care s-a demonstrat că este suficientă pentru a face cu adevărat schimbări în comportamentul nostru.