- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Un nou test de sânge i-ar putea scuti pe pacienţii cu cancer de o chimioterapie inutilă, informează APP. Procedura a fost deja testată în 40 de spitale din Australia şi Noua Zeelandă.
Dezvoltat de Institutul de Cercetări Medicale Walter şi Eliza Hall (WEHI) din Melbourne, testul este capabil să determine dacă fragmente de ADN tumoral sunt prezente în sângele unui pacient după ce tumora a fost îndepărtată chirurgical.
În prezent, nu există nicio modalitate clară de a spune dacă o tumoare a fost complet eliminată, astfel că după intervenţia chirurgicală pacienţii primesc un tratament pe bază de chimioterapie ca măsură de precauţie.
"Deşi chimioterapia este un tratament esenţial, care salvează vieţi, nu dorim ca pacienţii să-l urmeze dacă nu au nevoie de el. Dorim să ajutăm aceşti pacienţi să evite efectele secundare grave şi continue asociate cu chimioterapia", a declarat miercuri, Jeanne Tie, cercetătoare la Institutul Walter şi Eliza Hall.
De asemenea, dincolo de faptul că scuteşte pacienţii de o gamă largă de efecte secundare, precum durerea, oboseala, greaţa, problemele digestive, sângerările, problemele de fertilitate, sensibilitatea la infecţii, problemele de inimă, plămâni şi de memorie, testul este capabil să detecteze dacă un pacient necesită o doză crescută de chimioterapie.
"Ne-am dori să fim în măsură să le spunem pacienţilor că pot evita în condiţii de siguranţă chimioterapia, deoarece cancerul lor este puţin probabil să reapară, însă pentru pacienţii cu risc ridicat de recurenţă, dorim să le oferim o doză mai mare de chimioterapie", a explicat ea.
Iniţial concentrat pe pacienţii cu cancer intestinal în stadiu incipient în 2015, studiul s-a bucurat de succes şi a fost extins pentru a ajuta femeile cu cancer ovarian în 2017.