Antena Căutare

Vezi care este legatura intre hepatita, ciroza si cancer

Virusul B este la fel de ticalos ca virusul hepatitic C, dar exista un atu: medicina a inventat un vaccin impotriva hepatitei cu virus B. Din pacate, stiinta n-a reusit sa realizeze si un vaccin impotriva virusului C. Deosebit de viclean, virusul C isi schimba des structura si vaccinul nu a putut sa-i dea masca de pe fata. Conform studiilor, in lume exista circa 350 de milioane de infectati cu virusul B, majoritatea de 70% traind in Asia. Virusul hepatitic B are potential de evolutie mare si trece mai repede spre cancer de ficat decat virusul C.

Aproximativ cinci procente dintre bolnavii de hepatita B evolueaza spre ciroza, iar dupa 5 ani, 20% sunt victimele acestei afectiuni. Si mai grav este faptul ca 15% dintre bolnavii de ciroza provenita din hepatita B fac boala canceroasa de ficat. Cu cat incarcarea cu virusuri B este mai mare si pe durata mai lunga, cu atat creste si riscul de cancer la ficat.

Virusul B este de 100 de ori mai contagios decat HIV. La noi, in anul 1994, s-a introdus vaccinarea obligatorie a tuturor nou nascutilor impotriva virusului B. De aceea, dupa acel an, frecventa infectiilor cu B s-a redus la aproape jumatate. Azi, virusul hepatitic B nu se mai transmite prin trans¬fuzii. E posibila insa transmiterea virusului B de la mama la fat intrauterin, in timpul nasterii sau in perioada de alaptare.

Acest lucru este posibil daca exista o rana la mama si la fat, fapt ce permite contactul sangelui celor doi. Blestemul injectarii drogurilor in vena este calea infectarii cu virusul B dar si cu virusul C. Tatuajele, montarea de inele maresc si ele riscul infectarii cu B. Sexul, mai ales actul sexual cu parteneri intamplatori, este iar o cale de imbolnavire cu hepatita B. Spre deosebire de virusul C, virusul hepatitic B se transmite si prin saliva, sperma, lacrimi. Virusul B are componente numite antigeni, iar organismul se apara cu anticorpi.

Prezenta anticorpilor anti B arata ca organismul bolnavului se lupta. Oricum, imunitatea organismului este cea mai eficienta arma contra virusului, mai puternica decat orice medicament. Antigenul de suprafata AgHBs se afla pe suprafata virusului si apare in primele 2-3 saptamani de la infectare cu virusul B. El este ca o anvelopa, acoperind virusul si aflat in sange. Acest antigen starneste anticorpii AcHBs care neutralizeaza anvelopa virusului care nu mai circula prin sange. In consecinta, virusul nu se mai inmulteste. Daca la unii pacienti se gaseste antigenul AgHBs peste 6 luni inseamna ca omul are hepatita cronica B.

Citeste si Jurnalul

FOTO: Hepta

Bunatatea - "medicament" excelent pentru sistemul imunitar... Nu ai timp de sport? Incearca antrenamentul expres!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x