Dupa prima zi de la nastere se produce asa numita "involutie uterina" care reprezinta revenirea uterului la starea normala. Daca involutia uterina se face intr-un timp mai lung atunci femeia trebuie sa mearga la medic.
Organele genitale manifesta scurgeri denumite lohii (lohii - Scurgere provenita din uter in timpul lauziei) in aceasta perioada; ele contin sange in primele 2-3 zile poate chiar o saptamana, apoi, treptat devin roz, pana la alb galbui disparand total cam in a patra saptamana. Ele au un miros specific si au rol de protectie impotriva infectiilor.
Secretia de lapte apare la 24-48 de ore dupa nastere. Incepe lent, prin sporirea colostrului. Colostrul este consistent, are o culoare galbena si are proprietati purgative. Colostrul contribuie la curatarea aparatului digestiv al nou nascutului, contine anticorpi si multe globule albe (necesare copilului impotriva infectiilor) multa vitamina A (ajuta la prevenirea bolilor la ochi, dar si la o suportabilitate mai buna a imbolnavirilor pe parcursul vietii). Colosul contine toate substantele necesare cresterii copilului.
La 2-3 zile incepe secretia abundenta a laptelui, "laptele matur", uneori impreuna cu dureri ale sanului. Uneori, in timpul acestui fenomen numit "furia laptelui", temperatura lauzei poate ajunge pana la 37.5 grade. Daca nou nascutul va suge direct de la san si in mod regulat, mamica nu va mai avea nici o problema cu alptatul.
Alaptarea este si o metoda pentru a preveni cancerul de san.
Femeia lauza este in general constipata, dar aceasta problema se rezolva consultand un medic sau un farmacist.
Hepta
Ultimate Pilates pentru incepatori... Indulcitorul din bauturile racoritoare - suspectat ca produce cancer de creier...