Cercetatorii de la universitatea Wake Forest, din Carolina de Nord, au elaborat nu mai putin de 30 de metode diferite de regenerare a organelor si membrelor umane. Deocamdata, este vorba doar de teorii, dar, pentru multe din ele, momentul realizarii practice se apropie. Asa-numita "bioimprimanta" este una din cele mai promitatoare tehnici de acest gen.
„Alfabetul are 26 de litere pe care le folosim mereu. La fel este si cu "tiparirea" unui organ: avem mai multe tipuri diferite de celule pe care trebuie sa le folosim mereu. Totul este sa le asezam in ordinea corecta." A declarat doctorul Anthony Atala.
Deocamdata, prin aceasta metoda a fost realizata o inima de sobolan, perfect functionala. Pana la fabricarea unor organe umane, gata de transplant, mai este un drum lung. Dar arsurile si alte rani mai usoare ar putea fi vindecate, astfel, intr-un viitor nu prea indepartat.
O alta tehnica, inca experimentala, transforma celulele unui ficat de animal in celule umane. Miliarde de dolari sunt investite, anual, in aceste cercetari. Oamenii de stiinta dau asigurari ca investitia se va dovedi profitabila si ca este doar o chestiune de timp pana cand organele "regenerate" vor fi disponibile in orice spital.