Antena Căutare

"Vinovati" de viata cea lunga

In anii ’50, cand dr Ancel Keys ajungea pe Insula Creta, se declara uimit de cat de mult ulei de masline obisnuiau sa toarne in salata cretanii. "Dumnezeule!", a exclamat el, "dar frunzele voastre de salata inoata in ulei!".



Cercetarile intreprinse, in anii '50, de dr Ancel Keys (expert american in nutritie) cu privire la alimentatia locuitorilor din Insula Creta au condus la o concluzie surprinzatoare: cantitatea mare de ulei de masline, presat la rece, departe de a fi nociva pentru organism, era parte a unei diete mediteraneene care, vreme de milenii, s-a dovedit a fi "vinovata" de speranta mare de viata a grecilor.

Longevitatea lor a fost pusa si pe seama acestui ulei miraculos, care protejeaza organismul de diferite afectiuni, intre care cele de inima sau cancerul, fiind un excelent antioxidant si ducand la reducerea colesterolului.

Dintre toate sortimentele de ulei de masline grecesc, cel cretan este, de departe, unul dintre cele mai bune din lume, nu doar din Grecia. Il turnam din belsug in salate, il folosim cand pregatim dulciuri tipice grecesti...

Dar cel mai adesea, urmand una dintre cele mai vechi retete ale Eladei, uleiul de masline se toarna peste o felie de feta, acea branza specifica pentru pastorii greci si pentru denumirea caruia, ca produs exclusivist, Grecia a dus o lupta puternica in ultima perioada cu Uniunea Europeana.

BRANZETURILE ELADEI
"Feta" inseamna, in fond, "branza" - de aceea este pleonastic sa spunem: "branza feta". Insa daca vrei sa intelegi care sunt gusturile branzeturilor eline, atunci ar trebui sa pornesti intr-o degustare "prin insule". Sa incerci putin "anthotyro", un tip de branza proaspata, la fel ca si "galotyri" - pe Creta, sa gusti din "kasseri", in Lesbos sau pe Xanthi, sa te delectezi cu un "kalathaki" pe Limnos ori cu "katiki" pe Domokos.

In Cyclade nu trebuie sa ocolesti branzeturile specifce diferitelor insule, precum "kefalotyri", "kefalograviera", "kopanisti", in vreme ce pe continent vei fi atras de "manouri", de "metsovone" sau de "myzithra"... Toate aceste branzeturi valorifica o traditie milenara a unui neam de pastori, care si-au purtat de-a lungul Eladei turmele de oi sau de capre.

Modul de preparare si de servire a acestor branzeturi difera, in functie de regiunea in care te afli. Dar, cu siguranta, cea mai ravnita ramane placinta cu branza ("tyropita"). Pana la placinte, insa, branza greceasca se mananca fie cruda, simpla sau in salate, fie topita in cuptor, impreuna cu ulei de masline, cu rosii si condimente proaspete ("mastichoto").

Noua ne place insa gustul inegalabil al unei felii de feta cu ulei de masline din belsug si putin oregano proaspat ("riganato"), asa cum, demult, mancase si Ullyse, cand a pus din nou piciorul pe Ithaca, dupa lunga lui calatorie pe mari.

Citeste jurnalul.ro

10 modalitati de a slabi fara dieta... Primavara, ia-ti energia din alimente!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x