Numeroase studii arata faptul ca o alimentatie variata ne fereste de riscul aparitiei anumitor boli: ofera protectie impotriva diabetului si a bolilor cadiovasculare, previne aparitia cancerului, imbunatateste starea generala a organismului, ne confera longevitate si, nu in ultimul rand, duce la scaderea tesutului adipos de pe abdomen.
De aceea specialistii ne recomanda sa consumam cel putin 30 de sortimente de alimente pe saptamana, inclusiv verdeturi si condimente. Acest lucru ne garanteaza aportul unei game variate de nutrienti, vitamine si minerale, importante pentru starea de sanatate a organismului.
De asemenea, o alimentatie variata presupune si asocierea corecta a alimentelor pentru a ajuta organismul sa arda mai eficient grasimile si pentru a asigura absorbtia maxima a substantelor nutritive, a enzimelor si a proteinelor. Daca tii cont de asocierea corecta a alimentelor, vei evita balonarile, indigestia si vei tine sub control greutatea.
Consuma alimente din toate cele 5 grupe
A. Alimente de origine animala - produse lactate (oua, lapte, branza), carne de porc, de vita, peste, pasare si vanat, dar si organe precum creier, ficat, pipote sau inimi.
B. Alimente de origine vegetala - legume, fructe si cereale. La legume, alimentatia variata consta in consumul diverselor categorii: cele cu frunze verzi, flori si cele din categoria cepei sau a dovleacului.
C. Alimente microbiologice - ciuperci, alimente fermentate (sos de soia), drojdie, bauturi fermentate
D. Apa.
E. Dulciuri: prajituri, biscuiti, zahar, miere, dulceata, bauturi racoritoare naturale.
Reguli de asociere a alimentelor
1. Nu asocia niciodata alimente din grupa A cu alimente din grupa B, proteine cu carbohidrati, deoarece enzimele si sucurile digestive se vor neutraliza reciproc, iar hrana nu se va mai digera cum trebuie.
2. Alimentele din grupa C pot fi combinate cu alimentele din grupa A, ca si cu cele din grupa B. Astfel, salatele, legumele care nu contin amidon, semintele, radacinoasele, ierburile, condimentele si uleiurile din seminte se pot asocia cu proteine, branza, peste, carne rosie, carne de pasare, oua sau lapte, dar si cu carbohidrati, cereale, paine, paste fainoase, cartofi sau porumb dulce.
3. Fructele trebuie consumate intotdeauna singure, de preferinta dimineata, pe stomacul gol, cu cel putin o jumatate de ora inaintea consumarii alimentelor din celelalte grupe.
4. Dupa ce ai consumat carbohidrati, lasa sa treaca minimum doua ore pana sa consumi proteine.
5. Dupa ce ai consumat proteine, lasa sa treaca minimum trei ore pana vei consuma carbohidrati, deoarece proteinele au nevoie de aproximativ patru ore pana sa ajunga in intestine, in timp ce carbohidratii au nevoie de numai doua ore.
Sfaturi pentru o sanatate perfecta
- Bea cat mai multa apa si sucuri naturale: consumul eficient de lichide este esential pentru buna functionare a rinichilor, ca si pentru evitarea constipatiei.
- Mananca numai alimente proaspat gatite: preparatele mai vechi ar putea contine bacterii care pot altera starea de sanatate.
- Evita branzeturile moi din lapte nepasteurizat, carne sau oua crude ori insuficient preparate termic.
- Spala foarte bine fructele si legumele pentru a evita riscurile pe care le prezinta fructele sau legumele contaminate cu substante chimice sau pesticide.
- Evita alimentele conservate care de obicei contin multa grasime, aditivi si conservanti.
- Evita pe cat posibil sarea in mancare pentru a reduce riscul aparitiei hipertensiunii.
- Redu consumul de cafea si de alte bauturi ce contin cafeina pentru ca si acestea favorizeaza aparitia hipertensiunii arteriale.
- Mananca serios la micul dejun, un sfert din cantitatea zilnica de alimente.
- Mananca trei mese pe zi, plus o mica gustare (un mar sau un alt fruct) in intervalul cel mai mare dintre mese. Intervalul optim dintre mese trebuie sa fie de 4-7 ore.
- Mananca incet, mesteca bine pentru a simti mai repede senzatia de satietate si pentru ca alimentele sa fie mai usor de digerat.
- Nu manca niciodata dupa ora 19.00.
Citeste Revista Felicia
Ai grija ce cura de slabire alegi!... Exercitii simple pentru o coloana sanatoasa...