Auzim in jurul nostru tot mai multi oameni plangandu-se de faptul ca sunt stresati, presati de timp, ca au foarte multe lucruri de rezolvat, multe probleme pe cap sau ca sunt intr-o alergatura continua.
Toate acestea produc o tensiune permanenta corpului, dau dureri de cap, perturba activitatea si, prin urmare, la sfarsitul zilei te simti frant de oboseala. La stilul de viata pe care il avem in prezent, este aproape imposibil sa evitam stresul insa, din fericire, putem sa diminuam efectele negative ale acestuia. Pentru a contracara efectele stresului, trebuie sa inveti sa te relaxezi.
Exista foarte multe tehnici de relaxare
Unele sunt mai complexe si se pot realiza in cadrul sedintelor de psihoterapie, cu ajutorul unui psiholog. Dar altele sunt mai simple - le poti invata si le poti practica de unul singur, acasa la tine sau in diverse situatii. Trebuie sa alegi o tehnica potrivita tie, pe care sa o exersezi cu regularitate. Insa tehnica de relaxare trebuie sa fie potrivita situatiei si locului in care te afli.
Aceasta trebuie sa te ajute sa-ti detensionezi corpul si sa-ti relaxezi mintea. Odata ce ai ales tehnica potrivita, este nevoie sa o exersezi pentru a ti-o insusi. Unii gasesc scuze spunand ca programul lor e si asa mult prea incarcat pentru a gasi timp de exersare a tehnicilor. Insa daca iti faci timp pentru practicarea ei in mod regulat, vei observa beneficiile majore pe care aceasta le are asupra starii tale generale.
Majoritatea tehnicilor de relaxare presupun reorientarea atentiei catre ceva linistitor sau catre propriul corp. Acestea implica: destinderea corpului prin inducerea unor senzatii corporale prin intermediul imaginatiei (se repeta in minte sugestii de relaxare si de reducere a tensiunii musculare), exercitii alternative de relaxare si incordare musculara, imagerie vizuala si controlul respiratiei.Exercitiu de relaxare
Alege un spatiu linistit si instaleaza-te confortabil. Este indicat sa te asezi pe fotoliu sau un scaun comod. Evita pozitia culcat, pentru ca aceasta este pozitia propice somnului. Inchide ochii si vizualizeaza o calatorie imaginara, catre un loc placut, linistitor. Alege locul care te face sa te simti bine.
Imagineaza-ti cum decurge drumul pana acolo, cum ajungi, ceea ce se petrece la destinatie. In aceasta calatorie include cat mai multe simturi - foloseste imagini vizuale, auditive, tactile etc. De exemplu, daca alegi sa calatoresti printr-o padure, iti poti imagina cantecul pasarilor, culoarea frunzelor, fosnetul ierbii, mangaierea vantului, mirosul florilor etc. Cand consideri ca te-ai linistit, ca ti-ai incarcat bateriile si ca ai luat tot ce aveai nevoie din aceasta calatorie, imagineaza-ti ca parcurgi drumul catre locul de unde ai pornit (locul in care te afli). Apoi deschide ochii si revino la viata ta normala.
SFAT!
Tehnicile de relaxare sunt niste abilitati. Prin urmare, e nevoie de exercitiu pentru a le imbunatati. Trebuie sa ai rabdare si sa astepti sa apara efectele. Dupa ce ai ti-ai insusit o tehnica de relaxare vei fi mai constient de felul in care se manifesta stresul la tine si o vei putea folosi exact in momentul in care isi fac aparitia simptomele stresului.
Maricela Pobereznicenco
Psihoterapeut si psiholog clinician
Tel: 0734.828.588
[email protected]
Citeste si revista Felicia!
Foto: awakened-living.com
Afla care era dieta stramosilor nostri!... Splina nu se ocupa de digestie...