Antena Căutare

Vrei sa slabesti? Evita cele mai frecvente greseli!

Exista foarte multa dezinformare in privinta dietelor si a practicarii sportului. Oamenii isi doresc intr-adevar rezultate durabile, insa multora le este greu sa judece diferenta intre solutiile pe termen scurt si strategiile legitime, permanente pentru scaderea in greutate.

Printre greselile cele mai obisnuite se numara: sarirea peste mese si gustari, antrenamentele pe stomacul gol, restrictionarea anumitor alimente sau familii de alimente (cum ar fi carbohidratii), tinerea dietelor in ritm yo-yo si evitarea antrenamentului cu greutati de frica "punerii de masa ".

Care este asadar TOP-ul greselilor privind metabolismul? Cum afecteaza aceste greseli progresul in dieta sau starea generala de sanatate si de ce oamenii continua sa le comita?

Greseala nr. 1: Folosirea pilulelor de slabit

Cred ca multi oameni stiu faptul ca nu trebuie sa le ia pe termen lung, dar nu inteleg cu adevarat de ce. De cele mai multe ori se crede ca sunt ok pentru a-ti da un imbold sa slabesti, sau pur si simplu pentru a-ti taia senzatia permanenta de foame.

Articolul continuă după reclamă

Nu-si dau seama ca acelasi efect poate fi obtinut prin alegerile pe care le fac in privinta alimentelor pe care le consuma si prin felul in care isi distribuie mesele de-a lungul zilei. As fi crezut ca exista o acoperire negativa in presa suficient de mare privind pilulele de slabit pentru ca toata lumea sa stie deja sa stea departe de ele, dar se pare ca puterea publicitatii este mai mare!

Suplimentele pentru slabit reprezinta o industrie de miliarde de dolari, foarte putin reglementata. Cineva poate deveni milionar in cateva saptamani si apoi autoritatile ii pot inchide afacerea pentru o perioada pana cand inventeaza o noua sticluta foarte atragatoare si care pretinde ca are aceleasi rezultate, promovata fiind de un model sexy.

Pentru o persoana care are cunostinte medii in domeniul nutritiei, aceste afirmatii sunt usor de crezut. Cei mai multi oameni nici nu pun la indoiala eficienta acestor pilule, caci pleaca de la premiza ca daca ele se gasesc pe rafturile magazinelor, atunci trebuie sa fie sigure.

Cred ca sunt cateva motive pentru care oamenii iau aceste pilule. Unul este acela ca nu inteleg sau nu stiu ca autoritatile nu le reglementeaza, altul fiind acela ca vazandu-le etichetate ca "naturale" se gandesc ca aceasta le face sa fie sigure. In realitate nici notiunea de "natural" nu este reglementata, asadar oricine o poate pune pe eticheta.

Greseala nr. 2: Scaderea severa a aportului caloric

Scaderea drastica a aportului de calorii pare sa fie ceva obisnuit pentru multi oameni. Cand te pregatesti sa mergi intr-o vacanta, atunci tii o "dieta" (flamanzesti) pentru ca "asta fac cei mai multi oameni".

La fel, multi oameni pun problema in felul urmator: "daca scaderea aportului caloric cu 500 de calorii pe saptamana ma va face sa slabesc un kilogram intr-o saptamana...atunci de ce sa nu scad aportul cu 1000 de calorii sau chiar mai mult pentru a slabi mai mult in acelasi interval de timp?"

Din nefericire, intr-o societate in care predomina aparentele, frumusetea si aspectul corpului, oamenii se simt foarte constransi sa faca orice pentru a atinge rezultatele dorite, sacrificandu-si sanatatea pentru a obtine trupul pe care si-l doresc si aceasta pentru ca pun aceasta chestiune mai presus decat sanatatea si longevitatea.

Ar fi fost comod daca metobolismul era o chestiune atat de simpla ca reglarea unui carnet de cecuri adaugi atatea calorii, arzi atatea si la final poti evalua exact care va fi rezultatul. Lucurile nu stau insa atat de simplu.

Daca mananci prea putine calorii, de fapt vei modifica regulile si prioritatile corpului tau, facand scaderea in greutate mai dificila, in special pierderea de grasime.

Cand scazi prea mult cantitatea de mancare, corpul tau incetineste metabolismul in efortul sau de a reduce consumul de calorii pentru a-l adapta aportului si pentru a-si proteja rezervele de energie (grasimea).

Poti intr-adevar sa mai scazi in greutate, insa scaderea se va produce de acolo de unde nu trebuie (din muschi si organe), intre timp corpul tau luptandu-se sa pastreze grasimea pentru a-ti prezerva energia pana cand starea de infometare va lua sfarsit. Si nu asta este obiectivul pe care si l-au stabilit multi oameni atunci cand s-au gandit sa slabeasca.

Greseala nr. 3: Antrenamentul la nivelul "Ardere de grasime"

Un alt mit extrem de intalnit este acela ca e bine sa exersezi la intensitate mai mica pentru a te situa in zona "arderii de grasime". Am auzit chiar oameni spunand ca antrenorii lor personali le-au recomandat sa se antreneze in acest fel, acesta fiind numai un alt motiv pentru care oamenii nu ar trebui sa creada tot ce aud!

Pe multe aparate cardio figureaza chiar optiunea de zona "arderii de grasime" sau au programe de "scadere in greutate", despre care multi oameni cred ca este exact de ce au nevoie. Devin apoi frustrati cand observa progrese prea lente si nu inteleg de ce.

Greseala nr. 4: Canalizarea eforturilor catre un singur aspect deodata

Metabolismul este influentat de multi factori: somnul, alimentatia, conditia fizica, controlul stresului, etc., toate acestea mergand mana in mana in a face organismul sa functioneze la un nivel superior.

Se pare ca exista tendinta multora de a se concentra asupra unui singur factor la un moment dat, gandindu-se ca de indata ce vei aduce aspectul respectiv la nivelul dorit, poti trece la urmatorul.

Din nefericire, pierderea din vedere a importantei celorlalte aspecte va intarzia progresele. Putem cadea in aceasta capcana datorita unor invataturi pe care le-am primit la varste mai fragede - sa te concentrezi asupra unui singur lucru deodata.

In ceea ce priveste somnul, exista un numar mare si in crestere de studii care arata ca privarea de somn are efecte severe asupra metabolismului.

Sunt multe mecanisme care explica acest lucru, insa printre cele mai importante se refera la producerea de leptina si insulina (hormoni asociati cu pofta de mancare).

Se pare ca privarea de somn si scaderea drastica a aportului caloric genereaza de fapt aceeasi stare biologica: niveluri crescute de cortizol in timpul noptii, care la randul lor duc la rezistenta la insulina si scaderea concentratiilor de leptina (un hormon generat de grasimea din organism care inhiba pofta de mancare).

Practic creierul tau crede ca te aflii intr-o situatie de lipsa a hranei, creste apetitul si-ti va reduce inca mai mult nevoia de somn pentru a avea timp sa te hranesti.

sursa: doctor.info.ro

foto: desidieter.com

VIDEO / Sfaturi pentru o silueta de vis... Bauturile carbogazoase si riscul de cancer pancreatic...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie Miercuri, 08.01.2025, 10:11
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x