- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ai reușit în sfârșit să îți faci rezervarea pentru vacanța mult visată. Înainte de a pleca în călătorie, trebuie să faci câteva lucruri pentru a nu avea surprize neplăcute.
Au fost situații în care oamenii s-au trezit cu cardurile blocate la sute de kilometri de casă sau nu au putut să își folosească telefonul. Cu nu vrei să ți se întâmple așa ceva, iată 8 lucruri de care să ții cont înainte de a pleca de acasă.
Sună la bancă
Înainte de a călători, asigură-te că îți informezi banca emitentă a cardului că vei fi în străinătate. Au fost cazuri când tranzacții obișnuite au fost interpretate ca frauduloase și oamenii s-au trezit cu cardul blocat. Un simplu telefon te poate scuti de probleme.
Schimbă banii
Nu pleca fără cash! Sigur ai un buget rezervat pentru călătorie, așa că mergi la o casă de schimb valutar și schimbă o sumă pe care o consideri potrivită în moneda țării în care vei călători. Nu doar că vei evita probleme legate de imposibilitatea de a-ți folosi cardul, dar vei salva și niște bani. De obicei, există comisioane la extragerea de la bancomate din străinătate și, chiar dacă plătești cu cardul, schimbul se va va face la un curs mai mare.
Odată ce ai banii schimbați, nu îi ține pe toți în același loc. Păstrează o sumă mică în portofel, iar restul pune-I într-un loc sigur.
Asigură-te că ai roamingul activat
Nu te gândi că roamingul se activează de la sine! Sună la compania de telefonie mobilă și verifică dacă îi poți folosi telefonul în străinătate. În plus, vezi și care sunt tarifele pentru voce și date în țara în care mergi și, dacă nu te avantajează, caută o ofertă mai bună. Poți alege o cartelă prepay de la alt operator cu prețuri mai bune sau, pentru date, una a unui operator din țara de destinație.
Verifică ce tip de curent electric există
Dacă ai de gând să pleci în țări mai exotice, verifică dacă nu ai nevoie de un adaptor pentru priză. Nu ai vrea să îți strici deviceurile din cauza tensiunii prea mari.
Verifică valabilitatea pașaportului
În țările din Uniunea Europeană poți călători până în ultima zi de valabilitate a pașaportului, însă în afara lor sunt alte reguli. Unele state cer să mai fie valabil încă 6 luni de la data călătoriei, altele 3. Intră pe site-ul Ministerului de Externe și vezi dacă te încadrezi.
De asemenea, este util să ai la tine și o copie a pașaportului. Nu se știe niciodată cum îl rătăcești sau există riscul și să îți fie furat. Este mai bine să fii asigurat!
Verifică dacă ai nevoie de viză
În țările din afara UE este nevoie să întrebi la ambasada țării de destinație dacă ai nevoie de viză. Sunt situații în care o poți obține pe aeroport sau, în cazuri mai speciale, trebuie să faci demersurile încă din țară, înainte de a pleca.
Fă-ți o asigurare de călătorie
Asigurarea de călătorie trebuie să fie potrivită tipului de vacanță pe care urmează să îl ai. Dacă vei face sporturi extreme (ski, scufundări, cățărări) atunci nu uita să bifezi acest lucrur în formular, pentru a beneficia de asistență în caz de probleme. Dacă urmează să ai în bagaje obiecte de valoare, este indicat să le asiguri și pe acestea.
Verifică dacă ai nevoie de vaccinuri și tipul de medicamente permise
Pentru vacanțele exotice este imperios necesar să te interesezi dacă trebuie să faci anumite vaccinuri și, în cazul în care este recomandat, să le faci. Apoi, dacă urmezi anumite tratamente, vezi dacă ai voie să călătorești cu tipul de medicamente prescris. Poate ai nevoie de scrisoare medicală însoțitoare sau de alte hârtii care să dovedească că îți sunt necesare.
Este concediul tău mult visat și nu trebuie să lași nimic să ți-l strice. Înainte de pleca poți trece pe la una dintre firmele cu cod caen 9329 pentru a-ți achiziționa echipamente sau alte obiecte necesare în vacanță.