- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
In perioada 1999-2009, aici au fost descoperite peste 1.200 de specii noi, precizeaza raportul "Amazonia vie", publicat pe marginea Conferintei tarilor ce fac parte din Conventia pentru Diversitate Biologica (CBD).
Potrivit AFP, in vastul bazin amazonian, care se intinde pe teritoriul a noua tari, au fost descoperite 637 de plante noi, 257 de pesti, 216 amfibieni, 55 de reptile, 16 pasari si 39 de mamifere.
Printre reptile se numara o specie noua de broasca testoasa, 28 de serpi si 26 de soparle, iar din randul pasarilor, cea mai surprinzatoare descoperire a fost papagalul chel, care i-a uimit pe cercetatori cu coloritul sau.
La acestea se adauga si un delfin de apa dulce, sapte maimute, doi porci spinosi, opt soareci si cinci sobolani.
"Aceasta incredibila regiune se afla sub presiune din cauza activitatilor umane. Peisajul se transforma cu o viteza uluitoare", a regretat Francisco Ruiz, coordonatorul proiectului.
"Umanitatea a provocat distrugerea a cel putin 17% din padurea tropicala amazoniana in ultimii 50 de ani", a reamintit Ruiz, punand in evidenta cererea tot mai mare de teren (pentru cresterea animalelor, pentru cultura de soia sau pentru biocarburanti).
De aceea, "multe descoperiri de specii noi au fost facute in ariile protejate ale Amazoniei", a precizat Yolanda Kakabadse, presedinta WWF International.
Extinderea ariilor protejate de pe intreg teritoriul planetei pana in 2020 reprezinta unul dintre subiectele ce vor fi dezbatute la Nagoya, unde s-au reunit reprezentantii a 193 de tari.
In prezent, doar 13% din suprafata uscatului si 1% din suprafata oceanelor beneficiaza de statutul de arie protejata.
Sursa: Intact News
Foto: www.3quarksdaily.com
www.sciencedaily.com